Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Saeima konceptuāli atbalsta “pagaidu budžetu”

Saeima ceturtdien, 29. novembrī, pirmajā lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus budžeta un finanšu vadības likumā, lai no nākamā gada garantētu finansējumu vairākiem iepriekš Saeimā pieņemtajiem lēmumiem, tai skaitā nodrošinātu lielākas pensijas un pabalstus, algu pieaugumu skolotājiem, kā arī izpildītu Satversmes tiesas spriedumu par atalgojumu tiesnešiem un prokuroriem.

Rosinātie grozījumi paredz, ka nākamā gada budžeta izdevumi nevarēs pārsniegt vidēja termiņa budžeta ietvara likumā attiecīgam gadam noteiktos izdevumus.

Grozījumus rosinājusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, un komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars iepriekš komisijas sēdē atzīmēja, ka izmaiņas nepieciešamas tāpēc, ka nākamā gada valsts budžeta pieņemšana kavēsies un tas nestāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī: “Mūsu uzdevums un pienākums ir nodrošināt, lai cilvēki tā dēļ nejustu nekādas neērtības – ienākumi no jaunā gada nekļūtu mazāki, kā arī viņi saņemtu solīto palielinājumu.”

Patlaban situācijā, kad Saeimas vēlēšanu gadā kavējas valsts budžeta pieņemšana un tas nevar stāties spēkā 1. janvārī, izdevumiem var tērēt vienu divpadsmito daļu no iepriekšējā gadā piešķirtā finansējuma, un tas nav pietiekami, lai, piemēram, pedagogi no nākamā gada saņemtu lielākas algas, nodrošinātu mērķdotācijas pašvaldībām, lielāku atalgojumu tiesnešiem, – teikts likumprojekta anotācijā.

Galīgajā lasījumā par grozījumiem Likumā par budžetu un finanšu vadību Saeimā plānots lemt 6. decembrī.

Informācija un foto: Saeima