Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Konference Saeimā par pedagogu profesionālo atbalsta sistēmu

7. decembrī Saeimas namā notika Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) kopīgi organizētā konference “Pedagogu profesionālā atbalsta sistēma: sociālais dialogs izglītības politikas kontekstā”.

“Valstij jāsniedz pedagogiem tāds atbalsts, lai viņi varētu kvalitatīvi īstenot jaunu, mūsdienīgu un uz prasmēm vērstu pieeju izglītībai,” atklājot konferenci, sacīja Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva, kura darbojas arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā. Aicinot stiprināt valsts atbalstu pedagogiem, viņa uzsvēra, ka priekšā vēl garš ceļš uz godīgu un saprotamu atalgojuma sistēmu, kā arī izcilību veicinošu profesionālā atbalsta sistēmu. Tai ir jātop uz stipriem pamatiem un jābūt valsts politikas sastāvdaļai – akcentēja M. Golubeva.

Par aktualitātēm izglītības sistēmā informēja Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktore Līga Buceniece. Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga konferences dalībniekus iepazīstināja ar LIZDA pētījumu “Pedagogu profesionālā atbalsta sistēmas novērtējums”. Paneļdiskusijā par pētījuma rezultātiem izglītības politikas kontekstā ar viedokļiem apmainījās LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure, LR 13. Saeimas deputāte, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sekretāre Evija Papule, Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks, Pārresoru koordinācijas centra Attīstības uzraudzības un novērtēšanas nodaļas konsultante Elīna Petrovska, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas viceprezidente Jana Jansone un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) Latvijas nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Konferencē notika arī LIZDA konkursa “Pedagogam draudzīgākā izglītības iestāde 2018”, skolēnu/studentu konkursa “Liec savam pedagogam pasmaidīt” un pedagogu konkursa “Mācot mācos pats” apbalvošanas ceremonija.

Nominācijā “Pedagogam draudzīgākā izglītības iestāde 2018” goda plāksnes tika pasniegtas sešām izglītības iestādēm, kuru vadītāji – darba devēji – piedalījās arodbiedrības rīkotajā konkursā, lai novērtētu pedagogu darba apstākļus. Konkursā piedalījās 16 izglītības iestādes. Tika vērtēta pedagogu sociālā drošība un darba koplīgums, darba organizācija, infrastruktūra, darba kvalitātes veicināšana un personīgās izaugsmes iespējas, darba drošība, darba aizsardzība, mikroklimats un savstarpējās attiecības, reputācija un atalgojums. Arodbiedrība piešķīra statusu “Pedagogam draudzīgākā izglītības iestāde 2018” un izteica īpašu atzinību Tukuma pirmsskolas izglītības iestādei “Karlsons”, Valmieras pilsētas 6. pirmsskolas izglītības iestādei “Kārliena”, Ikšķiles pirmsskolas izglītības iestādei “Urdaviņa”, Krimuldas vidusskolai, Skultes pirmsskolas izglītības iestādei “Aģupīte” un Kaunatas vidusskolai.

UNESCO LNK savu īpašo balvu pasniedza Kandavas internātvidusskolai un Vecumnieku novada Valles vidusskolai.

Ināra Dundure,

LPS padomniece izglītības un kultūras jautājumos

LIZDA - pedagogu profesionālā atbalsta sistēmas novērtējums
LIZDA konkurss par pedagogam draudzīgāko izglītības iestādi 2018
Daļa no LIZDA veiktā pētījuma rezultātiem
LIZDA anketas jautājumi