Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Baltā galdauta svētki

1990. gada 4. maijā ar Latvijas PSR Augstākās Padomes deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu” tika atjaunota Satversmes sapulces 1922. gada 15. februārī pieņemtā Latvijas Republikas Satversme. Šī deklarācija atjaunoja Latvijas Republikas suverenitāti. Tāpat kā valsts dibināšana, arī šis bija drosmīgs solis, kas radīja jaunu varoņu paaudzi.

Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs aicina rīkot Baltā galdauta svētkus par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai – vienai no būtiskākajām pieturzīmēm Latvijas simts gados.

Šogad īpaši aicinām godināt mūsdienu Latvijas varoņus – cilvēkus, kuri ar lepnumu un prieku, nereti spītējot grūtībām, izvēlas varēt, rīkoties un nepalikt vienaldzīgi.

Rīkojot Baltā galdauta svētkus, ieteicams pievērst uzmanību šādiem akcentiem:

• kopīga galda klāšana un svinēšana par godu Latvijai kopā ar ģimeni, kaimiņiem, vietējiem un ārzemju draugiem, kolēģiem, jauniepazītiem cilvēkiem;

• balti klāts galds kā pašapziņas un lepnuma simbols un vienojošais elements;

• kopābūšana un galda sarunas, piemēram, daloties atmiņās un priekšstatos par 1990. gada 4. maiju, par iegūtās brīvības nozīmi, godināt savas apkaimes varoņus – cilvēkus, kuri ar lielākiem vai mazākiem darbiem iedvesmo citus, neļauj zaudēt sparu un uzlabo apkārtējo vidi;

• senu tradīciju, nemateriālā, t. sk. kulinārā, mantojuma apzināšana un godācelšana, atrodot jaunas kopīgu vērtību apliecinājuma izpausmes;

• norišu dokumentēšana, gan pašiem radot foto, audio un videostāstus, gan uzrunājot medijus, lai saglabātu liecības par mūsu laika 4. maiju, atmiņas par 1990. gada 4. maiju; aicinām dalīties ar tām sociālajos tīklos, foto un ierakstiem pievienojot tēmturus #LV100 #brīvība #Baltā-GaldautaSvētki.

Lepojies ar svētkiem! Piesaki savu Baltā galdauta svētku norises vietu digitālajā kartē, kas tapusi sadarbībā ar pasākumu platformu Kurp.es: lv100.lv/programma/kalendars/balta-galdauta-svetki-2019/.

Informācija par pasākumu pieteikšanu: kurpes.lv/lv100, reinis@kurp.es vai 28663646.

Pēc pasākuma lūgums foto, video un stāstus (izmantojot failu apmaiņas vietnes), norādot arī iesaistīto cilvēku skaitu, atsūtīt uz e-pasta adresi baltagaldautasvetki@km.gov.lv.

Aicinājums Baltā galdauta svētku rīkotājiem