Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Pastāsti man savu stāstu…

Foto: Eiropas Reģionu komiteja.

“Mēs jau bijām sākuši dzīvot kā Eiropā, bet tad sākās Krievijas iebrukums, un mums vairs nebija nekā no ierastās dzīves,” tā savu stāstu iesāka Inhulkas pašvaldības Ukrainā domes priekšsēdētāja Alla Mironova, kura 18. – 19. martā Monsā (Beļģija) notikušajā Eiropas Reģionu un pilsētu samita ietvaros saņēma Pāvela Adamoviča balvu par nesavtību, turpinot darbu pašvaldībā Krievijas karaspēka uzbrukuma un okupācijas laikā. Balvai Inhulkas pašvaldības vadītāju izvirzīja Latvijas delegācija Eiropas Reģionu komitejā.

“Okupācijas laikā es turpināju iet uz pašvaldību un strādāt, jo sapratu, ka man jābūt tur, ka nāks cilvēki, kuriem pietrūks pārtikas, ka jāturpina nodrošināt pakalpojumi – elektrība, ūdensapgāde,” sarunā ar Latvijas delegāciju Eiropas Reģionu komitejā (RK) dalījās Inhulkas pašvaldības vadītāja, kura izplūda asarās, atceroties, kā Krievijas armijas karavīri viņu veduši uz mežu pratināt par pašvaldību un tajā izvietoto Ukrainas armijas karaspēku. “Es uz visiem viņu jautājumiem atbildēju, ka neko neteikšu un nestāstīšu. Pēc laika viņi man teica, ka aizvedīs mani atpakaļ. Teicu, ka es zinu ceļu uz mājām. Piecēlos un aizgāju. Nevienam nenovēlu piedzīvot to, ko esam piedzīvojuši. Virs mūsu galvām katru dienu nepārtraukti lido droni, nepārtraukti…” tā Alla Mironova.

Tas ir Allas stāsts, kurai pietiek drosmes dalīties ar saviem sāpīgākajiem pārdzīvojumiem, kas piedzīvoti okupācijas laikā. Šis stāsts vēl pagājušā gadā uzrunāja Latvijas delegāciju Eiropas Reģionu komitejā, kura izvirzīja Allu Mironovu Pāvela Adamoviča balvai, uzsverot Inhulkas pašvaldības vadītājas drosmi un nesavtību, viņai ne uz dienu nepārtraucot darbu pašvaldībā un tās iedzīvotāju labā pat Krievijas okupācijas labā. Samita ietvaros Latvijas  delegācijai bija iespēja tikties ar Allu Mironovu klātienē, gan lai apliecinātu savu atbalstu, gan lai meklētu iespējas, kā turpmāk atbalstīt Inhulkas pašvaldību un tās iedzīvotājus. Latvijas delegācijas vadītājs Gints Kaminskis jo īpaši uzsvēra pašvaldību sadarbības nozīmi, sniedzot praktisku palīdzību un turpinot atbalstīt Ukrainas pašvaldības, vienlaikus arī sniedzot vērtīgus priekšlikumus Ukrainas  pašvaldību atjaunošanas plānu sagatavošanā. “Manuprāt, Allai Mironovai piešķirtā balva simbolizē arī novērtējumu un pateicību visiem Ukrainas pašvaldību darbiniekiem par ieguldījumu savas valsts un iedzīvotāju aizstāvībā,” uzsvēra Kaminskis.

Inhulkas pašvaldībā, kas atrodas Mikolajivas apgabalā, dzīvo 8000 iedzīvotāju. Alla Mironova ir šīs pašvaldības domes priekšsēdētāja kopš 2015. gada, bet aktīvi darbojusies pašvaldībā kopš 2003. gada, īstenojot virkni vērtīgu projektu. Pāvela Adamoviča balva tiek piešķirta par drosmi un nesavtību, veicinot brīvību, solidaritāti un vienlīdzību sabiedrībā. Tā nosaukta bijušā Polijas pilsētas Gdaņskas mēra Pāvela Adamoviča vārdā, kurš 2019. gadā labdarības pasākuma laikā tika nodurts.