Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

ES vadošie politiķi Samitā Monsā uzsver reģionālo investīciju un vienlīdzīgu iespēju visiem nozīmīgumu

18. – 19. martā Monsā (Beļģija) notikušajā Eiropas Reģionu un pilsētu samitā, tajā piedaloties Eiropas Savienības vadošajiem politiķiem, vietējo un reģionālo pašvaldību vēlētie pārstāvji saņēma pārliecinošus apliecinājumus par pašvaldību nozīmīgumu, Eiropas Savienībā pieņemtos lēmumus tālāk īstenojot kvalitatīvās aktivitātēs vietējo iedzīvotāju labā.

Samita ietvaros RK locekļi, klātesot Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidentvalsts Beļģijas premjeram Aleksanderam de Kro (Alexander De Croo), pieņēma Monsas deklarāciju. Deklarācijā Eiropas pašvaldību pārstāvji aicina iekļaujoši veidot spēcīgāku, godīgāku un noturīgāku Eiropas nākotni, veicinot publiskās investīcijas un saglabājot kohēzijas politiku kā vissvarīgāko ES investīciju instrumentu un inovatīvu pārmaiņu veicinātāju, lai ilgtermiņā turpinātu mazināt atšķirības starp ES dalībvalstu pašvaldībām.

Eiropas Parlamenta prezidente Roberta Metsola savā uzrunā vairāk kā 3500 Eiropas Savienības dalībvalstu vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvjiem uzsvēra: “Jūs esat tie, kas Eiropas Savienību mūsu iedzīvotājiem pārvēršat realitātē.”

Tāpat arī Eiropas Reģionu komitejas (RK) prezidents Vasko Alvess Kordeiro (Vasco Alves Cordeiro), akcentējot Eiropas Savienības un kohēzijas nedalāmo saikni, norādīja: “Reģioni un pilsētas nav tikai Eiropas Savienības politikas īstenotāji. Mēs esam pilntiesīgi Eiropas projekta dalībnieki, kuriem ir tiesības sniegt konkrētus rezultātus iedzīvotājiem.”

Pievienojoties paustajam, Latvijas delegācijas RK vadītājs Gints Kaminskis norādīja, ka ir ļoti būtiski Latvijā izmantot kohēzijas politikas ietvaros pieejamos līdzekļus, lai mazinātu reģionālās atšķirības. “Rezultātam jābūt patiesi efektīvam, lai ieguldīto kohēzijas līdzekļu ietekmi pašvaldībās sajustu visi, gan uzņēmēji, gan vietējie iedzīvotāji,” viedoklī dalījās Kaminskis.

Tāpat arī samita ietvaros notikušajā diskusijā par vietējo un reģionālo pašvaldību gatavību krīzēm, Latvijas Republikas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa uzsvēra, ka, sākot plānot ES kohēzijas politiku pēc 2027. gada, jāatceras, ka ES austrumu robežas drošība ir būtiska visām ES dalībvalstīm, un tāpēc šiem reģioniem nepieciešams atbalsts ES līmenī gan tagad, gan arī ilgtermiņā nākotnē.

Latvijas delegāciju RK Eiropas Reģionu un pilsētu samitā pārstāvēja delegācijas vadītājs, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, Ādažu novada domes priekšsēdētāja Karīna Miķelsone, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, Jēkabpils novada domes deputāts Leonīds Salcevičs, Rīgas domes deputāts Dainis Turlais, Cēsu novada domes deputāts Hardijs Vents un Saldus novada domes priekšsēdētājs Māris Zusts.