Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS padomnieks Aino Salmiņš pārliecinājis valdību par noteikumu atkārtotu izskatīšanu

LPS padomnieks Aino Salmiņš pārliecinājis valdību, ka ir nepieciešama  Ministru kabineta noteikumu projekta "Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 28.jūnija noteikumos Nr.480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas"" atkārtotu izskatīšanu.

2.februārī Ministru kabinetā tika skatīts noteikumu projekts "Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 28.jūnija noteikumos Nr.480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas"", par kuru Latvijas Pašvaldību savienība 1.februārī deva sazu atzinumu, uzsverot, ka starpministriju sanāksmē izvirzītie priekšlikumi nav izskatīti pēc būtības. 

Atzinumā teikts:

Latvijas Pašvaldību savienība  uzskata , ka  starpministriju sanāksmē izvirzītie priekšlikumi nav izskatīti pēc būtības. Satiksmes ministrijai bija zināms, ka LPS uzturēs savus iebildumus, jo     pašvaldību tiesības noteikt nodevu apjomu ir pašvaldību ekskluzīvas tiesības.  Sākotnēji Ministru kabineta noteikumu  projekta būtība bija  noteikt vienotus nosacījumus pašvaldības nodevai par elektronisko sakaru tīklu būvniecības atļauju saņemšanu un būvniecības ieceres akceptu, kā arī “novērst tās apjoma nesamērīgumu”, nosakot, ka maksimāli iespējamais nodevas apmērs ir ne lielāks kā 70 EUR.

No projekta anotācijas izriet, ka SM ir pieprasījusi no pašvaldībām informāciju gan par nodevas apmēriem, gan par potenciāli negūtiem ieņēmumiem, ja šāds maksimālais nodevas apmērs būtu jau pieņemts, bet ietekmē uz pašvaldību budžetiem šī informācija neparādās, nav norādīts arī mehānisms un avoti kā kompensēt pašvaldībām šos negūtos ieņēmumus.

Vēršam jūsu uzmanību uz to, ka  analizējot  piedāvātos grozījumus pēc būtības , elektronisko sakaru tīklu pievads  saskaņā ar MK 2014.gada 19.augusta noteikumu Nr.501 2.2.punktu ir: “elektronisko sakaru tīkla pievads – inženiertīkla pievads, kas sastāv no kabeļu kanalizācijas vai sakaru kabeļa gruntī vai kabeļu kanalizācijā un nodrošina elektronisko sakaru pakalpojumu pieejamību ēkā. no ārējā elektronisko sakaru sadales tīkla pieslēguma punkta līdz pievada sadalei ēkā”.

Tas nozīmē, ka pilsētā pievads var būt arī  vairāku kvartālu garumā, diemžēl, šāda varbūtība Noteikumu projektā nav   izvērtēta paļaujoties tikai uz vidējo matemātisko aprēķinu kas nevar būt argumentēts pamats nodevas apjoma noteikšanai Ministru kabineta noteiktais nodevas apmērs (ne lielāks kā 70 EUR) nav ekonomiski pamatots, jo nav ņemtas vērā, ka katrā pašvaldībā ir atšķirīga situācija nodevas apmēra noteikšanai.

LPS pārstāvji piedalījās sarunās ar SM un vienojās, ka būtu iespējams risinājums, par vienotas formulas pieņemšanu ar konkrētiem kritērijiem pēc kādiem aprēķināma nodeva. LPS nav konceptuāli piekritusi, ka tiek noteikts maksimālais nodeva apmērs, jo šāds risinājums vispār netika apspriests.

Ministru kabineta noteikumi šāda redakcija  rada  priekšnosacījumus  tam, ka arī citu būvobjektu pārstāvji var pieprasīt priviliģētu statusu,. Šis process var kļūt haotisks un nekontrolējams. Šeit piebilstams, ka arī attiecībā uz citiem inženiertīklu nodrošinājumiem un standartiem, piemēram, ūdenssaimniecība un energoefektivitātes paaugstināšana, attiecas Eiropas Savienības regulējums, bet līdz šim tas nav bijis pamats pārskatīt nodevas par būvatļaujas saņemšanu.

Piekšsēdis Andris Jaunsleinis