Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

MK komitejas sēdē akceptē LPS iebildumu, kas novērš izvairīšanos no nekustamā īpašuma nodokļa apmaksas

30. maijā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere piedalījās Ministru kabineta komitejas (MKK) sēdē, kur tika skatīts arī likumprojekts "Grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli"".

Izskatot likumprojektu, tika ņemti vērā LPS iebildumi. S.Šķiltere pauda, ka tā kā apbūves tiesība ir terminēta un pēc tās beigām uz apbūves tiesības pamata uzceltā ēka kļūst par zemes īpašnieka īpašumu, tad nekustamā īpašuma nodokli ne tikai par zemi, bet arī jaunuzbūvēto ēku jāmaksā zemes īpašniekam. Tieslietu ministrijas sagatavotais priekšlikums radītu iespēju izvairīties no nekustamā īpašuma nodokļa apbūves tiesības beigu posmā un šo priekšlikumu, uzklausot LPS iebildumus, MKK noraidīja.

Nekustamā īpašuma nodoklis ir jāmaksā nekustamā īpašuma īpašniekam, tādēļ LPS lūdza likumprojektā noteikt, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku šā likuma izpratnē uzskatāms zemes īpašnieks, ja nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā uz zemesgrāmatā ierakstītās apbūves tiesības pamata reģistrēta ēka vai inženierbūve, kā arī noteikt, ka nekustamā īpašuma nodokli par Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētu un uz apbūves tiesības pamata uzceltu ēku vai inženierbūvi maksā zemes īpašnieks.

Šāds risinājums nav pretrunā ne Civillikumā nostiprinātajai īpašuma tiesībai, ne apbūves tiesībai. Tā kā zemes īpašnieks savas tiesības lietot zemi nodod trešajai personai ar tiesībām apbūvēt viņam piederošo zemi, tad zemes īpašnieks ir atbildīgs arī par to, kas atrodas uz zemes un kas tur ir radīts ar viņa ziņu. Savukārt Civillikuma 11295.panta otrajā daļā noteikto, ka visas uz apbūvei nodoto zemes gabalu un uz apbūves tiesību gulošās nastas, apgrūtinājumi un tā uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes apbūves tiesīgajam, iespējams risināt caur apbūves tiesības līgumu, kurā zemes īpašniekam ir tiesības prasīt nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma kompensēšanu gan par zemi, gan ēku vai inženierbūvi, kas uzcelta uz apbūves tiesības pamata.

Jana Bunkus,

LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos