Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Tehnisko problēmu komitejā ievēl jauno vadību un skata likumprojektu “Dzīvojamo telpu īres likums”

2. augustā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Tehnisko problēmu komitejas sēde, kurā tās locekļi par komitejas priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēja Rundāles novada domes priekšsēdētāju Aivaru Okmani, bet par komitejas priekšsēdētāja vietnieku - Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieku Juriju Strodu, kurš turpmāk vadīs arī  Dzīvokļu apakškomiteju.

Nelielas izmaiņas skars minētās komitejas norises laikus. Turpmāk LPS Tehnisko problēmu komitejas sēdes tiks organizētas katra mēneša trešajā trešdienā.

Jautājumā par likumprojektu “Dzīvojamo telpu īres likums” komiteja izskatīja  pašvaldību iesniegtos priekšlikumus likumprojektam “Dzīvojamo telpu īres likums” un sagatavoto LPS viedokli. Līdz ar to komiteja nolēma likumprojekta “Dzīvojamo telpu īres likums” tālāka virzība ir konceptuāli atbalstāma, ievērojot sekojošus nosacījumus:

  • īres līgumiem jābūt terminētiem;
  • atbalstīt īres reģistra izveidi uz esošo sistēmu bāzes VID EDS sistēmā;
  • īres līgumu reģistrs pašvaldību dzīvojamā fondā nav obligāts;
  • īres līgumiem, kas ir noslēgti uz nenoteiktu laiku, īres līguma termiņu nosaka īrniekam un izīrētājam vienojoties. Ja īrnieks un izīrētājs nevar vienoties, īres līguma termiņu nosaka pēc tiesas ieskata;
  • pašvaldībām piederošo dzīvojamo telpu īres maksas apmēru nosaka pašvaldība, īres maksu nosakot kā atlīdzību par lietas lietošanu;
  • pašvaldība tai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu var izīrēt personai, kas atzīta par tiesīgu saņemt palīdzību atbilstoši likuma „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteikumiem un  pašvaldības saistošajiem noteikumiem;
  • LPS un Ekonomijas ministrijai (EM) jāpanāk vienošanās par pārejas noteikumu izstrādi īrniekiem, kuri līdz likuma spēkā stāšanās  brīdim spēkā ir beztermiņa īres līgumi;
  • atbalstīt normas, kas  paredz īres tiesību nostiprinājuma lūdzējus atbrīvot no Zemesgrāmatu likumā noteiktajām kancelejas nodevām, kā arī nostiprinājuma lūgumi zemesgrāmatu nodaļā tiks apliecināti bez maksas, tādējādi neradot papildu izmaksas izīrētājam un īrniekam;
  • jāparedz pārejas laiks un nepieciešams papildus izvērtējums likumprojektā iekļauto  normu izvērtējumam, kas paredz saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu gadījumos, kad īrnieka pienākums ir atstāt īrēto dzīvojamo telpu likumprojektā noteiktajos gadījumos – termiņa notecējums, īres maksas parāda gadījumā, kā arī nekustamā īpašuma atsavināšanas gadījumā, ja īres līgums nav ierakstīts zemesgrāmatā.

Savukārt zināšanai tika pieņemts fakts, ka Izīrētājam līdz 2023. gada 31. decembrim ir saistoši zemesgrāmatā neierakstītie īres līgumi, kurus iepriekšējais izīrētājs ir noslēdzis līdz 2018. gada 1. janvārim un, ka  īres līguma termiņu nosaka tiesa pēc sava ieskata, bet ne ilgāku kā desmit gadi.

Komiteja nolēma sasaukt šī gada 30. augustā Dzīvokļu apakškomitejas sēdi, kurā detalizēti tiktu izvērtēti neskaidrie jautājumi par:

  • par mehānismu bezstrīdus piespiedu izpildes mehānismu;
  • par īres līguma termiņiem;
  • par īrnieku ģimenes locekļu tiesībām;
  • par īrnieku pienākumiem;
  • par īres maksas noteikšanas kārtību;
  • par īres līgumu reģistrācijas kārtību.

Vēl komitejā tika izskatīts jautājums par “Dalītā īpašuma izbeigšanas process privatizētām daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām”.

Komiteja nolēma:

  • viedoklis par Saeimas piedāvāto shēmu dalītā īpašuma izbeigšanas procesam privatizētām daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām izsakāms tikai tajā gadījumā, ja tiek norādīti konkrēti finansējuma avoti.  Piedāvātās shēmas  konceptuāla atbalsta gadījumā izveidojama  darba grupa,  turpinot pētīt  iespējas atpirkt funkcionāli nepieciešamos zemes gabalus;
  • darba grupai jānodefinē funkcionāli nepieciešamo koplietošanas teritoriju ekspluatācijas kārtība.

Komiteja uzdeva LPS padomniekiem Mārim Pūķim un Aino Salmiņam sagatavot LPS 28. Kongresam rezolūciju par valdības neizpildītiem solījumiem, nodrošinot   pagastu centru savienojumus ar novadu un attīstības centriem.

 

Videoieraksts no komitejas sēdes pieejams šeit. 

 

Aino Salmiņš,

LPS padomnieks tehnisko problēmu jautājumos

 

 

Dzīvojamo telpu īres likums