Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Tautsaimniecības komitejas sēde 21. martā (2018)

LPS Tautsaimniecības komitejas sēde 21. martā tika organizēta divās daļās: pirmā bija atklātā daļa, kuras videoieraksts pieejams sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs”, un slēgtā daļa, kurā apsprieda Tautsaimniecības komitejas nolikumu.

Vispirms Attīstības finanšu institūcijas Altum valdes priekšsēdētāja padomnieks Edgars Kudurs informēja par Altum piedāvājumu uzņēmumiem saņemt aizdevumus energoefektivitātes pasākumiem, atjaunojamai enerģijai un ilgtspējīgam transportam. Galvenie programmas nosacījumi: finansējuma intensitāte – 5 000 000 eiro; aizdevumiem var nebūt finanšu nodrošinājums; pašu ieguldījums – 15%; aizdevuma termiņš – septiņi gadi; atmaksa aizdevumiem veicama no energoietaupījumiem.

Izskatot darba kārtības otro jautājumu, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Jānis Patmalnieks iepazīstināja ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) finansēšanas modeļa izmaiņām un to ietekmi uz atsevišķām elektroenerģijas patērētāju grupām. Viņš informēja, ka AS “Latvenergo” atpirkusi savas saistības par 750 miljoniem eiro un, veicot OIK samazinājumu, vairāku pasākumu rezultātā uzlabojusies rūpniecības uzņēmumu konkurētspēja. AS “Sadales tīkls” Klientu vadības direktors Imants Krūmiņš pastāstīja par grozījumiem sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem, kā arī pašvaldību pārstāvjiem bija iespēja iepazīties ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) piedāvāto konsultāciju dokumentu par grozījumiem elektroenerģijas sistēmas pieslēguma noteikumos.

Komitejas dalībnieki, uzmanīgi noklausījušies sēdē sniegtās prezentācijas, atzina, ka OIK sistēma nav efektīva, jo pastāv atšķirīga pieeja par uzstādītās jaudas maksājumiem – maksu par uzstādīto jaudu veic tikai patērētāji, bet ražotāji maksā vien par pieteikto pašpatēriņu. OIK maksājums ir uzskatāms par valsts atbalstu, tādējādi atbalsta saņēmējam pašam jādeklarē sava atbildība. Komiteja atbalsta viena pieslēguma izveidi, caur kuru notiktu uzskaite, vai vairāku pieslēgumu summēšanu, un uzskata, ka komersantam jānodrošina vismaz 50% siltumenerģijas pēc pašpatēriņa, tāpat ražošanas uzsākšanas termiņā jābūt uzstādītai vismaz pusei no plānotās jaudas. LPS Tautsaimniecības komiteja neatbalsta Ekonomikas ministrijas piedāvājumu – aizsargāto lietotāju atbalsta administrēšanu uzdot pašvaldībām. Komiteja atbalsta grozījumus sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem, kas paredz iespēju uz deviņiem mēnešiem atteikties no pieslēguma vai samazināt pieslēguma jaudas.

Vēl komiteja uzklausīja LPS padomnieci Kristīni Kinču, kura informēja par piespiedu dalītā īpašuma problemātiku un iespējamajiem risinājumiem, un nolēma likumprojektu “Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums” nosūtīt pašvaldībām izvērtēšanai, pēc tam pašvaldību priekšlikumus izskatot LPS Būvniecības un mājokļu apakškomitejā.

LPS padomnieks Aino Salmiņš iepazīstināja ar 2018. gada sarunu tēmām ar Satiksmes, Ekonomikas, Iekšlietu un Aizsardzības ministriju. Komiteja apstiprināja piedāvātās sarunu tēmas saskaņā ar pielikumu.

Aino Salmiņš,

LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos

Altum - aizņēmumi uzņēmumu energoefektivitātei
SPRK - Konsultāciju dokuments
EM - J.Patmalnieks - Elektroenerģijas tirgus risinājumi
Sadales tīkli - I.Krūmiņš - Elektroenerģijas pieslēgumu jaudaas izmantošanas efektivitāte
Sarunu tēmas ar ministrijām - 2018
Sēdes protokols