Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Klimata pārmaiņu ietekmes samazināšanai tiks īstenoti 16 projekti par kopējo finansējumu 39,5 milj.eiro

Ar mērķi veicināt globālo klimata pārmaiņu novēršanu, pielāgošanos klimata pārmaiņu radītajām sekām un sekmētu siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazināšanu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar Emisiju kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) finansējumu sniegs atbalstu 16 projektu īstenošanai par kopējo finansējumu 39,5 miljoni eiro, no kura EKII segs vairāk kā 31,8 milj.eiro.  

Tādējādi visā Latvijā tiks īstenoti energoefektivitātes pasākumi ar EKII finansējumu 9 milj.eiro apmērā, kas samazinās enerģijas patēriņu un oglekļa dioksīda emisijas deviņos valsts nozīmes aizsargājamos arhitektūras pieminekļos*. Tāpat tiks uzbūvēta viena jauna zema enerģijas patēriņa ēka un sešas jau esošas ēkas tiks pārbūvētas vai atjaunotas par zema enerģijas patēriņa ēkām, kopumā šiem mērķiem izmantojot 23 milj. eiro EKII finansējumu**.

Tā piemēram, ar EKII finansiālu atbalstu četru gadu laikā tiks īstenoti energoefektivitātes pasākumi Jelgavā - Jelgavas pilī, Cēsīs - Cēsu Izstāžu namā, Siguldā un Liepājā, kā arī vairākos arhitektūras pieminekļos Rīgā - Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas katoļu baznīcas kompleksa ēkās, VEF kultūras pilī un Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes ev.lut. baznīcā.

Īstenojot energoefektivitātes pasākumu, kas samazina enerģijas patēriņu un oglekļa dioksīda emisijas valsts nozīmes aizsargājamos arhitektūras pieminekļos, ar EKII atbalstu varēs veikt šo ēku pārbūvi vai atjaunošanu. Tādējādi ne tikai uzlabojot un atjaunojot ēku kultūrvēsturisko vērtību, bet arī radot paraugu citiem šādu ēku apsaimniekotājiem, kas vēlas arhitektūras pieminekļos īstenot līdzīgus pasākumus.

Savukārt, lai veicinātu zema enerģijas patēriņa ēku popularitāti un demonstrētu šādu ēku būvniecības ieguvumus, Latvijā trīs gadu laikā tiks pārbūvētas vai atjaunotas par zema enerģijas patēriņa ēkām 6 ēkas Balvu, Cēsu, Daugavpils, Ogres, Siguldas un Talsu pašvaldībās, bet Ventspilī tiks uzbūvēta jauna zema enerģijas patēriņa Ventspils Mūzikas vidusskolas ēka. Šo ēku energoefektivitātes rādītāji pēc projekta īstenošanas būs daudz augstāki nekā citos energoefektivitāti veicinošos projektos, tādējādi radot praktiskus paraugus turpmākai zemas enerģijas patēriņa ēku būvniecības attīstībai. 

Plašāka informācija: http://www.varam.gov.lv/lat/aktual/preses_relizes/?doc=22545