Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) mērķis ir apvienot un organizēt pašvaldību izpildinstitūciju vadītājus, lai:

1.1. attīstītu starppašvaldību kontaktus, sekmētu vispārējo sadarbību, pieredzes  apmaiņu un pašvaldību attīstību;

1.2. paaugstinātu dalībnieku kvalifikāciju;

1.3. piedalītos LPS lēmumu izstrādē un izpildē;

1.4. rūpētos par dalībnieku tiesisko aizsardzību;

1.5. pārstāvētu LPIA dalībnieku intereses Eiropas Savienības, Eiropas Padomes un citās starptautiskajās pašvaldību izpildvadītāju intereses pārstāvošās institūcijās.

LPIA dalībnieki ir pašvaldības – LPS biedri. Iestāšanās LPIA un izstāšanās no tās notiek, pamatojoties uz pašvaldības pieteikumu/atteikumu.

Dalībnieku LPIA pārstāv pašvaldības izpilddirektors un (vai) viņa vietnieks, kā arī pašvaldības deleģētas personas.

Kontakti un vadība:
LPIA Valdes priekšsēdētājs Uģis Fjodorovs (Madonas novada pašvaldības izpilddirektors)

E-pasts: ugis.fjodorovs@madona.lv

Tālrunis: 28382616

No LPS puses LPIA darbu koordinē padomniece Sniedze Sproģe, e-pasts: sniedze.sproge@lps.lv

LPIA Valdes sastāvs:

Priekšsēdētājs: Uģis Fjodorovs (Madonas novads, Vidzemes reģions);

Rīgas valstspilsēta: Jānis Lange (izpilddirektors);

Valstspilsētas: Aldis Ābele (Ventspils);

Valstspilsētas ar novadiem: Evija Voitkāne (Valmieras valstspilsēta un novads), LPIA priekšsēdētāja vietniece;

Pierīgas reģions: Jolanta Jansone (Ķekavas novads); 

Kurzemes reģions: Kristaps Osis (Saldus novads);

Zemgales reģions: Agris Vilks (Dobeles novads);

Latgales reģions: Sergejs Jakovļevs (Ludzas novads);

LPIA sanāksmju videoieraksti pieejami LPS YouTube kanāla LPIA atskaņošanas sarakstā

Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksme 3. jūlijā (2020) Riebiņu novadā

Pēc trīs mēnešu piespiedu pārtraukuma izpilddirektori atkal klātienē satikās 3. jūlijā, šoreiz Latgales viducī – Riebiņu novada Rušonas pagastā –, turklāt kuplā skaitā. Ceļu uz Rušonas pagasta atpūtas kompleksu “Silmalas”, kur notika Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) sanāksme-seminārs, bija mērojuši ap pusotra simta izpilddirektoru.

Uzrunājot sabraukušos ciemiņus, Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Rožinskis vēlēja viņiem saulainu dienu un ražīgu darbu pie novada lielākā ezera – Rušona. Pavisam Riebiņu novadā ir 32 ezeri, tāpēc izpilddirektoru sanāksmes darba kārtībā ļoti iederīgs bija jautājums par ūdeņu apsaimniekošanu un zivju resursu atjaunošanu. Bet pirms tā izpilddirektori noklausījās stāstījumus par jauno Administratīvās atbildības likumu, satiksmes drošību un gājēju pāreju ierīkošanas prasībām un šābrīža aktualitātēm pašvaldību dzīvē.

Darba dienas ievadā Riebiņu novada izpilddirektors Juris Leicis iepazīstināja kolēģus ar novada vizītkarti un svarīgākajiem projektiem. Pēc iepriekšējās reformas izveidoto lauku novadu ar 630 km² teritoriju, 4902 iedzīvotājiem, 32 ezeriem, četrām īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, trim dabas liegumiem un septiņiem mikroliegumiem atkal gaida pārmaiņas, jo to paredzēts apvienot ar Preiļu novadu. Pašreizējā Riebiņu novadā prioritātes ir infrastruktūras attīstība, sakārtojot grants ceļus un īstenojot labiekārtošanas projektus, un izglītība, kaut gan vienu skolu šoruden nāksies slēgt, kā arī pakalpojumu un dzīves kvalitātes uzlabošana, iedzīvotāju sociālā nodrošināšana un uzņēmējdarbības attīstība. Novadā darbojas desmit bibliotēkas, jauniešu centrs “Pakāpieni”, ļoti aktīva ir kultūras dzīve, uz dažādiem pasākumiem septiņos kultūras namos ikreiz pulcējot vairākus simtus vietējo iedzīvotāju, un sporta aktivitātes tiek veidotas ar izdomu, lai interesanti visiem. Noteikti jāpiemin arī dzejnieka, filozofa un reliģiju vēsturnieka Roberta Mūka muzejs Galēnos. Daudz projektu realizē nevalstiskās organizācijas, atbalsts vietējiem ir arī pašvaldības mazo grantu programma uzņēmējiem. Riebiņu novadam sadarbības partneri ir Baltkrievijā, Ukrainā, Moldovā, Krievijā, Itālijā un Francijā, un ar viņiem notiek regulāras tikšanas un kopā veikti daudzi projekti. Prezentācijas video par Riebiņu novadu var noskatīties šeit un vietnes www.riebini.lv videogalerijā šeit.

LPIA Valdes priekšsēdētājs Ivo Virsis un LPS padomniece Sniedze Sproģe informēja par iepriekšējā dienā LPIA Valdes sēdē lemto un citām aktualitātēm. Izpilddirektoru tradicionālo pieredzes apmaiņas braucienu, kas šovasar bija ieplānots uz Somiju, gan nolemts atcelt uz nenoteiktu laiku, taču turpmākās tikšanās iecerētas klātienē, un nākamā reize būs 7. augustā Iecavā, kuras tēmai izvēlēts skats no malas: sabiedrībā zināmas personības sniegs savu vērtējumu par pašvaldībām beidzamajos desmit gados. Tāpat šogad būs Meža dienas un turpināsies izglītojošie semināri par parkiem. S. Sproģe arī pastāstīja par LPS un Zemkopības ministrijas sarunām, kurās akcents likts uz ceļiem un meliorāciju, un atgādināja, ka līdz augusta vidum var iesniegt projektu pieteikumus Zivju fondam.

Sanāksmes-semināra darba kārtības galveno jautājumu – jauno Administratīvās atbildības likumu (AAL) – analizēja un pieredzē dalījās Rīgas Pašvaldības policijas Administratīvās pārvaldes priekšnieks Lauris Kudiņš un Rēzeknes pilsētas domes Juridiskās nodaļas vadītāja un Administratīvās komisijas priekšsēdētāja Margarita Voiciša.

1. jūlijā stājies spēkā Administratīvās atbildības likums (šeit, bet Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss zaudējis spēku. Ikvienam noderīgi iepazīties ar vietnē likumi.lv ievietoto tematisko ceļvedi, ko sagatavojis oficiālais izdevums “Latvijas Vēstnesis” sadarbībā ar Tieslietu ministriju. Atsevišķā atvērumā vienkopus sagrupēti visi likumi, kuru normas pārkāpjot tiek piemērota administratīvā atbildība. Ieskatieties šeit un šeit (videogids lietotājiem), kā arī šeit!

Savukārt sanāksmes dalībniekiem bija iespēja ieskatīties L. Kudiņa somā, kādas piešķirtas Rīgas Pašvaldības policijas darbiniekiem. Tajā ietilpst planšetdators, speciālais termopapīrs, printeris un pārējais aprīkojums, lai galvaspilsētas pašvaldības policisti, vadoties pēc sagatavotās rokasgrāmatas, varētu visas procesuālās darbības veikt notikuma vietā, izskatīt lietu un pieņemt lēmumu.

Tā kā Rēzeknes pilsētā nav pašvaldības policijas, lietas izskata Administratīvā komisija, un M. Voiciša dalījās pieredzē par Rēzeknes Administratīvās komisijas uzdevumiem. Viņa norādīja uz pašvaldību administratīvo komisiju statusu un kompetenci un vērsa uzmanību, ka daudzu pašvaldību vietnēs vēl atrodas vecie saistošie noteikumi, taču pašvaldībām līdz 1. jūlijam saistošajos noteikumos bija jāizdara grozījumi atbilstoši AAL normām.

“Latvijas Valsts ceļu” (LVC) satiksmes organizācijas inženieri Georgijs Savetovs un Niklāvs Lipiņš Riebiņu novadā bija ieradušies, lai pastāstītu par gājēju pāreju ierīkošanas prasībām un satiksmes drošību. Viņi gan minēja normatīvos aktus, kas to reglamentē, gan ilustrēja stāstījumu ar labajiem un sliktajiem piemēriem. Galvenais vēstījums – gājēju pārejas ir bīstamas vietas mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem, tāpēc ļoti rūpīgi jāizvērtē to ierīkošana un drošība. Satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošana, uzstādīšana un noņemšana ceļa pārvaldītājam jāveic atbilstoši saskaņotajai projekta dokumentācijai vai saskaņojot ar “Latvijas Valsts ceļiem”.

Riebiņu novada Attīstības un plānošanas daļas vadītāja Inese Jakovele iepazīstināja ar novada pieredzi publisko ūdeņu apsaimniekošanā un zivju resursu atjaunošanā, kas plānveidīgi notiek jau vairāk nekā desmit gadus. Pašvaldībā strādā četri kārtībnieki, no kuriem divi veic arī zivju inspektoru pienākumus. Kontrolei iegādāts labs aprīkojums, galvenokārt ar Zivju fonda finansējuma palīdzību, ko izpilddirektori varēja apskatīt un aptaustīt. Zivju resursu kontroles un rekreācijas aprīkojumu Riebiņu novadā veido trīs laivas ar treileriem to pārvadāšanai, eholote, termokameras, binoklis, tālskatis, LED lukturi, fotokamera, divi kvadracikli, sniega motocikls, divas GPS ierīces, niedru pļāvējs un meža kameras.

Tie, kas Rušonas pagasta Silmalās uzkavējās ilgāk, varēja izbraukt ar motorlaivām un apskatīt Rušonas ezera salas.

LPIA Valde iepriekšējā vakarā Riebiņos apmeklēja domi, kultūras centru, bibliotēku, jauniešu centru “Pakāpieni” un tikās ar AS “Preiļu siers” Valdes priekšsēdētāju Jāzepu Šņepstu, kurš izrādīja savu unikālo kolekciju par mežu un medībām.

Sanāksmē sniegtās prezentācijas skatiet zemāk!

Līdz 20. jūlijam vietnē failiem.lv glabāsies sanāksmes audioieraksts, ko var arī lejuplādēt. Saite šeit: https://failiem.lv/u/uvqc7nxq.

Visu laiku audioieraksti glabāsies šeit: https://www.lps.lv/uploads/docs_module/Izpilddirektoru_sanaksme.zip.

Sniedze Sproģe,

LPS padomniece

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Foto: Rolands Naglis

LPIA sanāksmes protokols 03.07.2020. Riebiņu novadā
Riebiņu novada prezentācija
Rīgas Pašvaldības policijas prezentācija par AAL
Rēzeknes prezentācija par AAL
Gājēju pāreju ierīkošanas prasības, satiksmes drošība
Zivju resursu atjaunošana Riebiņu novadā