Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas Komisijas sankcijas, kas stājās spēkā 2022.gada 9.aprīlī

Iepirkumu uzraudzības birojs (turpmāk – IUB) atgādina, ka šībrīža mainīgajos apstākļos ir svarīgāk kā jebkad rūpīgi sekot līdzi izmaiņām Latvijas nacionālās, Eiropas Savienības, ANO, NATO, kā arī ASV piemērotās sankcijas atbilstoši Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā noteiktajam un rūpīgi tās pārbaudīt.

2022. gada 9. aprīlī stājās spēkā 2022. gada 8. aprīļa Eiropas Komisija Padomes regula (ES) 2022/576, ar kuru groza Regulu (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā. Regulā noteiktās sankcijas tieši attiecas uz publiskiem iepirkumu līgumiem, un īpaša uzmanība pievēršama tās 5.k pantam.

Saskaņā ar minētās regulas 5.k panta 1.punktu pasūtītājiem, sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem un publiskajiem partneriem aizliegts piešķirt vai turpināt pildīt jebkādus publiskus vai koncesijas līgumus, ja iepirkuma līguma noslēgšanai piemērots Publisko iepirkumu likums, Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums, Publiskās un privātās partnerības likums, kā arī Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likums, kā arī šajos likumos noteiktie izņēmumi, un ja līgumu slēdz ar:

a) Krievijas valstspiederīgo vai fizisku vai juridisku personu, vienību vai struktūru, kas veic uzņēmējdarbību Krievijā;

 

b) juridisko personu, vienību vai struktūru, kuras īpašumtiesības vairāk nekā 50 % apmērā tieši vai netieši pieder šā punkta a) apakšpunktā minētajai vienībai; vai

 

c) fizisku vai juridisku personu, vienību vai struktūru, kas darbojas kādas šā punkta a) vai b) apakšpunktā minētās vienības vārdā vai saskaņā ar tās norādēm,

 

tostarp, ja uz tām attiecas vairāk nekā 10 % no līguma vērtības, apakšuzņēmējiem, piegādātājiem vai vienībām, uz kuru spējām paļaujas publiskā iepirkuma direktīvu nozīmē.

 

Aizliegumi neattiecas uz līgumu izpildi līdz 2022.gada 10.oktobrim, ja tie noslēgti pirms 2022.gada 9.aprīļa.

 

Regulas 5.k panta 2.punkts paredz arī izņēmumus, uz kuriem neattiecas sankcijas.

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:32022R0576#ntr*7-L_2022111LV.01000101-E0010

 

https://www.iub.gov.lv/lv/jaunums/sankcijas-speka-09042022

 

https://www.iub.gov.lv/lv/jaunums/svarigi-sankciju-parbaude-publiskajos-iepirkumos-0