Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu

Šajā sadaļā atrodama informācija par aktualitātēm jaunatnes jomā – jaunumi, notikumi, apmācības, semināri, videokonferences, projekti, kas attiecas vai varētu būt interesanti pašvaldībām un pašvaldībās strādājošajiem jaunatnes lietu speciālistiem/jaunatnes darbiniekiem.

Iepriekšējais
Nākamais

Jaunatnes jomas jaunumi

Apstiprināta precizētā Jaunatnes politikas valsts programma 2023.- 2025. gadam

 

Programmas mērķis – ar informatīvu, metodisku un finansiālu valsts atbalstu nodrošināt darba ar jaunatni Latvijā koordināciju un attīstību, lai radītu labvēlīgu vidi jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanai un palīdzētu katram jaunietim uzsākt patstāvīgu dzīvi kā atbildīgam sabiedrības loceklim. Vairāk info šeit.

 

NVO projektu konkurss “Atbalsts iniciatīvām jauniešu ar ierobežotām iespējām iekļaušanai sabiedrībā”

 

Jaunatnes politikas valsts programmas ietvaros izsludināts pirmais 2023.g. projektu konkurss, ar mērķi ir nodrošināt atbalstu iniciatīvām un aktivitāšu īstenošanai, lai veicinātu jauniešu ar ierobežotām iespējām iekļaušanos sabiedrībā un sekmētu to aktīvo pilsonisko un politisko līdzdalību. Projektu īstenošanai līdzdalības veicināšanai reģionālā vai nacionālā līmenī vienam projektam maksimāli pieejamais finansējums ir 15 000,00 eiro. Projektu īstenošanai līdzdalības veicināšanai vietējā līmenī vienam projektam maksimāli pieejamais finansējums ir 7000,00 eiro. Tiešā mērķa grupa ir jaunieši un jaunieši ar ierobežotām iespējām vecumā no 13 līdz 25 gadiem, īpaši tie, kas līdz šim nav bijuši aktīvi iesaistīti darbā ar jaunatni. Vairāk šeit.

 

Iniciatīva izglītības iestāžu pašpārvalžu atbalstam “Kontakts”

 

Jaunatnes politikas valsts programmas ietvaros Latvijas skolu pašpārvaldes līdz 5. februārim aicinātas pieteikties iniciatīvai izglītības iestāžu pašpārvalžu atbalstam “Kontakts”. Tā tiek īstenota ar mērķi stiprināt izglītības iestāžu (vispārizglītojošo skolu un profesionālo izglītības iestāžu) pašpārvalžu attīstību. Aicinām informēt skolu pašpārvaldes. Vairāk info šeit.

 

Atjaunota www.jaunatneslietas.gov.lv sadaļa “Ceļa rādītājs” – lūdzam pārbaudīt saturu!

 

Rādītājā esam iekļāvuši jaunatnes organizācijas un pašvaldību jauniešu centrus un jaunatnes lietu speciālistus un jaunatnes darbiniekus. Lūdzam jums pārbaudīt savas organizācijas/ pašvaldības informāciju – vai ir korekti JLS/JD vārdi minēti un vai visi novadā/ pilsētā esošie jauniešu centri ir iekļauti un līdz 8.02.23. informēt mūs, jo pēc tam informāciju izplatīsim publiski. Lūdzam pievērst uzmanību arī aprakstiem par NVO un jauniešu centriem un ja ir kaut kas labojams – informēt mūs, jo plānojam informāciju izplatīt plašāk jauniešu mērķauditorijai.  Paldies tām pašvaldībām un jaunatnes organizācijām, kuras informēja par nepieciešamajām izmaiņām!

 

Stipendija jauniešiem “Studētgods”

 

Līdz 20. februārim studējošie no daudzbērnu ģimenēm, bāreņi un bez vecāku apgādības palikušie jaunieši, kā arī studējošie ar I. un II. grupas invaliditāti var pieteikties sociālajai stipendijai “Studētgods”, kas noteikta 160 eiro mēnesī. Aicinām izplatīt informāciju saviem jauniešiem. Vairāk info šeit.

 

Vebināru cikla “Darbs ar jaunatni šodien un rīt” februāra vebināri

 

Atbalstot darba ar jaunatni attīstību, JSPA organizē astoņu vebināru ciklu “Darbs ar jaunatni šodien un rīt”, kurā tiks sniegta noderīga informācija darbā ar jaunatni iesaistītajiem. Vebināri norisināsies laikā no janvāra līdz maijam, katru otro trešdienu. Dalībai vebināros nepieciešams iepriekš reģistrēties. Vairāk informācijas šeit.

 

Veselības ministrija radījusi mācību filmu pusaudžiem par narkotiskajām vietām un to radītajām sekām

 

Filmai ir divas epizodes 1. "Vielas un atkarības" un 2. "Kā palīdzēt pateikt "nē" narkotikām". Pieejama arī filmas versija ar surdotulkojumu. Filmu meklē: https://ej.uz/uzh7. Vairāk uzzini: https://ej.uz/o1h6

 

Vadlīnijas iedzīvotāju padomju veidošanai pašvaldībās

 

Domnīca Providus izstrādājusi Vadlīnijas Iedzīvotāju padomju veidošanai pašvaldībās. Vadlīniju mērķis sniegt atbalstu pašvaldībām, aktīvistiem, lai Iedzīvotāju padomju izveidošana sniegtu pēc iespējas lielāku labumu gan iedzīvotājiem, gan pašvaldībām. Papildus, lai atbalstītu pašvaldības Iedzīvotāju padomju veidošanā, vadlīnijas papildinātas arī ar Paraugnolikumu Iedzīvotāju padomju darbībai. Atgādinām, ka iedzīvotāju padomēs var tikt ievēlēti un balsot jaunieši no 16 gadu vecuma.

 

Aicinām informēt biedrības par jaunatnes organizāciju sarakstu

 

Aicinām jaunatnes lietu speciālistus un jaunatnes darbiniekus informēt savā redzes lokā esošās organizācijas pieteikties jaunatnes organizāciju sarakstam. Saskaņā ar Jaunatnes likuma 6.pantu tikai tā biedrība, kas ir ierakstīta jaunatnes organizāciju sarakstā tiek uzskatīta par jaunatnes organizāciju un ir iespēja pretendēt uz valsts budžeta finansējumu jaunatnes politikas valsts programmā, kur projektu konkursi būs arī šogad. Šajā gadā arī plānotas būtiskas izmaiņas par labu tieši organizācijām, kas būs šajā sarakstā, piem., atvieglota neformālo izglītības programmu atļauju saņemšana, tiesības piešķirt pašvaldības telpas bezmaksas lietošanā u.c. Vairāk informācijas par ierakstīšanos jaunatnes organizāciju sarakstā šeit.

 

Bendžamina Franklina stipendija vidusskolēniem – ASV vēstniecības apmaiņas programma jauniešiem

 

Apmaiņas programma ASV, kas paredzēta jauniešiem vecumā no 16 līdz 18 gadiem. Dalībnieki aicināti izveidot video (līdz vienai minūtei) angļu valodā par projekta ideju, kuru viņi vēlētos īstenot savā kopienā, lai to uzlabotu. Video jāparādās arī pašam autoram - pieteikuma iesniedzējam.  Video jāpublicē sociālajā tīklā Instagram, sekojot un atzīmējot ASV vēstniecību Rīgā (@USEmbassyRiga) un ieliekot tēmturi #exchangeourworld (lai žūrija varētu šo darbu atrast).  Video iesniegšanas termiņš 2023. gada stipendijai ir 2023. gada 20. februāris. No iesūtītajiem video ASV vēstniecības žūrija atlasīs finālistus, kurus aicinās iesūtīt CV un piedalīties tiešsaistes intervijā ar vēstniecības pārstāvjiem. Konkursa uzvarētājs/a piedalīsies 4 nedēļu programmā ASV no 2023. gada 24. jūnijam līdz 22. jūlijam. Bendžamina Franklina programmas vasaras institūts ir četru nedēļu gara, intensīva apmaiņas programma, kas ietver lekcijas, seminārus un prezentācijas, kā arī plašu praktisku darbnīcu klāstu mentoru un universitātes pasniedzēju vadībā. Lai dziļāk iepazītu ASV sabiedrību un kultūru, jauniešiem būs iespēja piedalīties braucienos, sabiedriskajos un kultūras projektos, kā arī viesoties amerikāņu ģimenēs. Sīkāku informāciju par programmu var meklēt šeit: https://lv.usembassy.gov/lv/education-culture-lv/franklin-program-lv/