Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS dalās pieredzē Kirgizstānā par pašvaldību interešu pārstāvēšanu

No 16. līdz 21. augustam Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvji piedalās vizītē Kirgizstānā, kur projektā “Pašvaldību attīstība un labas pārvaldības veicināšana Kirgizstānā” Biškekā notiek konference, kurā uzstāsies LPS pārstāvji. Notiks Latvijas ekspertu vizītes Kirgizstānas pilotpašvaldībās, kuru laikā plānots parakstīt nodomu protokolus par sadarbību starp Latvijas un Kirgizstānas pašvaldībām.

Vizītes delegācijas sastāvā ir LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, LPS ģenerālsekretāre Mudīte Priede un LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos Elita Kresse, Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents un Amatas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Tālis Šelengovs.

Vizītes laikā notiks konference Biškekā ar Kirgizstānas valdības, Finanšu ministrijas, Valsts reģionālās attīstības aģentūras, Kirgizstānas Pašvaldību savienības un pašvaldību pārstāvju piedalīšanos par publiskās pārvaldības un vietējo pašvaldību attīstību Kirgizstānā, kā arī valsts funkciju deleģēšanas jautājumiem. Projekta gaitā Latvijas eksperti veiks padziļinātu izpēti un sniegs konsultācijas, kā arī metodisko atbalstu Kirgizstānas valsts pārvaldes iestādēm un pašvaldībām. Notiks Latvijas ekspertu vizītes Kirgizstānas pilotpašvaldībās – Cholpon-Ata, Kum Bel, Bulan Sogotu pašvaldībā. Biškekā notiks arī projekta partneru Vadības komitejas sanāksme, lai identificētu problēmjautājumus un pieņemtu lēmumus, kā arī uzsāktu plānot Kirgizstānas Pašvaldību savienības, valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvju mācību vizīti šāgada oktobrī uz Latviju.

Kirgizstānas Pašvaldību savienība vēlas aizgūt LPS labo pieredzi pašvaldību interešu aizstāvēšanā, kopīga viedokļa formulēšanā un sadarbību dialoga veidošanā ar visām ieinteresētajām pusēm. Projekts nodrošinās Kirgizstānas Pašvaldību asociācijai, Kirgizstānas pašvaldībām un valsts institūciju pārstāvjiem mācību iespējas, pamatojoties uz konsultācijām ar partnervalsti un pielāgojoties Kirgizstānas nacionālajām stratēģijām.

Kirgizstānas prezidents Soronbajs Ženbekovs 2018. gadu pasludinājis par reģionālās attīstības gadu, līdz ar to centrālā valdība izstrādā pašvaldību attīstības stratēģiju kā daļu no kopējās valsts attīstības stratēģijas. Kirgizstānas valdība vēlas stiprināt Kirgizstānas pašvaldības un Kirgizstānas Pašvaldību savienību, kā arī to sadarbību ar nacionāla līmeņa institūcijām.

Latvijas pašvaldības un LPS jau vairākus gadus aktīvi darbojas attīstības sadarbības jomā. Sadarbība ar Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm.

LPS īsteno projektu “Pašvaldību attīstība un labas pārvaldības veicināšana Kirgizstānā”, kas saņēmis Ārlietu ministrijas finansējumu 2018. gadā no attīstības sadarbības budžeta. Projekta mērķis ir veicināt labu pārvaldību Kirgizstānā, stiprinot vietējās pārvaldes un Kirgizstānas Pašvaldību savienības kapacitāti.

Attēlā: LPS delegācijas tikšanās ar Kirgizstānas pašvaldību pārstāvjiem, kur pārrunā pašvaldību sadarbību.