Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Jaunpils novada aktivitātes Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā izskan Eiropā

Foto: Eiropas Reģionu komiteja.

 

2. aprīlī Briselē (Beļģija) notikušajā Eiropas Reģionu komitejas Sociālās politikas, izglītības, nodarbinātības, pētniecības un kultūras komisijas (SEDEC) sanāksmē Latvijas delegācijas locekle, Jaunpils novada domes priekšsēdētāja Ligita Gintere iepazīstināja Eiropas pašvaldību politiķus un Eiropas Komisijas pārstāvjus ar novada un Latvijas Pašvaldību savienības kopīgi īstenotajām ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanas aktivitātēm. Tās īstenotas kopīgi ar Jaunpils bērniem un jauniešiem, tā aptverot dubultu mērķa grupu – bērnus un to vecākus.

“Mēs, pašvaldību pārstāvji, jau zinām, ka 65% no 169 ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu uzdevumu nevarēs sasniegt bez pienācīgas pašvaldību iesaistes. Esot vistuvāk iedzīvotājiem, varam vislabāk iesaistīt ieinteresētās personas un virzīt vietējo attīstību,” uzsvēra Gintere. Jaunpils novada domes priekšsēdētāja iepazīstināja klātesošos ar veiksmīgi realizēto ideju par jauniešu iesaistīšanu Ilgtspējīgas attīstības mērķu lokalizēšanā.

“Pirms diviem gadiem notikušajā darbnīcā “Gudrs, vēl gudrāks. Izprotam ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķus kopā”, kas tapa sadarbībā ar vietējo mākslinieku izveidotu nevalstisko organizāciju, jaunieši veidoja paši savu Ilgtspējīgas attīstības mērķu koka puzli. Viņi izvēlējās vienu zīmējumu no savas ikdienas vai pieredzes, lai atspoguļotu katru mērķi pēc savas izpratnes. Koka puzle tagad ir Jaunpils bērnudārzā, lai jau pirmsskolas vecuma bērni caur spēlēm iepazītos ar Ilgtspējīgas attīstības mērķiem,” pastāstīja Gintere.

Tāpat Eiropas pašvaldību pārstāvjiem bija iespēja noskatīties Jaunpils animācijas studijas bērnu veidoto multiplikācijas filmu “Mani piedzīvojumi Ilgtspējīgas attīstības mērķu labirintā”. Animācijas filma pieejama LPS Youtube kanālā, uzraksti ir latviešu valodā ar subtitriem angliski. Tā tapusi, lai arī latviešu valodā runājošajiem bērniem būtu viņu vecumam piemērots uzskates materiāls par Ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Idejas īstenotas Eiropas Komisijas līdzfinansētā un Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padomes (CEMR) vadītā projekta ietvaros. Šī SEDEC sanāksme bija arī iespēja uzrunāt klātesošos Eiropas pašvaldību pārstāvjus par līdzīgu kopīgu aktivitāšu īstenošanu nākotnē.

Debatēs par Ilgtspējīgas attīstības mērķiem saistībā ar sociālo politiku, izglītību un inovāciju piedalījās arī Eiropas Komisijas Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāta ģenerāldirektore Temis Kristofidu (Themis Christophidou) un Eiropas Reģionu komitejas ziņotājs par atzinumu “Ilgtspējīgas attīstības mērķi (IAM): pamats ilgtermiņa ES stratēģijai ilgtspējīgas Eiropas veidošanai līdz 2030. gadam” Arnoldas Abramavičius.