Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Covid-19 un iedzīvotāju veselība: tīrs gaiss ar investīcijām ēku renovācijā

15. oktobrī Eiropas Reģionu un pilsētu nedēļā notikušajā seminārā par gaisa kvalitāti Eiropas pilsētās un novados Eiropas Komisijas par reģionālo un pilsētpolitiku atbildīgā ģenerāldirektorāta nodaļas vadītāja vietniece Lūcija Žāčkova (Lucie Žáčková) uzsvēra, ka investīcijas gaisa kvalitātē ir priekšnoteikums reģionālajai attīstībai.

Covid-19 pirmā viļņa laikā, kad lielākā daļa pasaules iedzīvotāju strādāja no mājām, presi pāršalca pozitīvas ziņas par gaisa piesārņojuma samazināšanos vietumis līdz pat 75%. Iedzīvotāji šo ziņu uztvēra ļoti pozitīvi, savukārt zinātnieki uzsvēra, ka nepieciešama jauna vides un ilgtspējīgas attīstības politika, lai gaisa piesārņojuma līmeni samazinātu uz ilgu laiku. Tagad, kad daudzviet pasaulē sācies Covid-19 otrais vilnis, cilvēku veselība un gaisa kvalitāte kļuvusi vēl jo nozīmīgāka tēma.

Eiropas Komisijas pārstāve seminārā atklāja, ka 2021.–2027. gadā gaisa kvalitātes uzlabošanai paredzēti vairāki nozīmīgi Eiropas Savienības fondi, sākot no REACT-EU zaļai un digitālai transformācijai un beidzot ar Atveseļošanās un noturības mehānismu, no kura pamatjomām “Renovācija” un “Enerģētikas uzlabošana” tiks nodrošināts mērķtiecīgs finansējums renovācijai. Lūcija Žāčkova arī uzsvēra, ka Eirobarometra aptaujas apliecinājušas: cilvēki vēlas sekmēt ilgtspējīgāku dzīvesveidu un ekonomiku: “Mēs runājam par to, ka jādara tas, ko iedzīvotāji no mums gaida. Bet, tā kā nākamajos gados būs pieejami ievērojami Eiropas Savienības finansējuma līdzekļi, ļoti svarīga ir koordinācija nacionālā un pašvaldību līmenī, lai šis finansējums tiktu izmantots efektīvi.”

Šo secinājumu ļoti pozitīvi novērtēja Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā vadītājs Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, lielas cerības liekot uz šonedēļ Eiropas Komisijas publiskoto Renovācijas viļņa stratēģiju ēku energoefektivitātes uzlabošanai. “Droši vien pirmais, kas nāk prātā, domājot par gaisa kvalitātes uzlabošanu, ir ilgtspējīgāks transports. Taču tas nav vienīgais, kā varam paaugstināt gaisa un mūsu iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Tikpat svarīgas ir arī investīcijas energoefektivitātē, atjaunojamā enerģijā un ekoloģiskos jauninājumos, kas nepieciešami reģionālajai attīstībai,” atklāja G. Kaminskis.

Latvijas delegācijas vadītājs arī norādīja, ka Latvijas kontekstā ir jo īpaši svarīgi pienācīgu uzmanību pievērst enerģētiskās nabadzības problēmai, kas risināma ar energoefektīvas renovācijas veicinošu publisko politiku. “No visām ieinteresētajām pusēm nepieciešami proaktīvi priekšlikumi, lai veidotu teritorijā balstītas pieejas, ņemot vērā iedzīvotāju vajadzības,” secināja Gints Kaminskis.