Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Eiropas zaļais kurss: arī ar bioloģisko lauksaimniecību

Foto: S. Maksimovs

20. maijā notikušajā Eiropas Reģionu komitejas Dabas resursu komisijas sēdē pašvaldību pārstāvji diskutēja par Eiropas Komisijas sagatavoto rīcības plānu bioloģiskās lauksaimniecības jomā.

Eiropas zaļajā kursā izvirzīts mērķis līdz 2030. gadam vismaz 25% Eiropas Savienības lauksaimniecībā izmantojamās zemes izmantot bioloģiskajā lauksaimniecībā. Lai šo mērķi sasniegtu, Eiropas Komisija sagatavojusi rīcības plānu bioloģiskās lauksaimniecības jomā. Tas paredz veicināt iedzīvotāju pieprasījumu pēc bioloģiskajiem produktiem, līdztekus veicināt pāreju no konvencionālās uz bioloģisko lauksaimniecību un piegādes ķēžu nostiprināšanu, kā arī turpināt uzlabot bioloģiskās lauksaimniecības vides ilgtspēju.

Arī Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā pārstāvis Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs uzsver patērētāju attieksmes maiņas nozīmi bioloģiskās lauksaimniecības veicināšanā. “Bioloģiskajā lauksaimniecībā jāpatērē vairāk resursu un darbaspēka, kas, no vienas puses, ir labi, jo tā mēs lauksaimniecībā saglabājam vairāk darbvietu. Taču, no otras puses, tas produktu sadārdzina un vajadzīgs skaidrs Eiropas Savienības finanšu mehānisms, kā bioloģiskās lauksaimniecības produktu padarīt lētāku un pircējam pieejamu,” norādīja S. Maksimovs un pauda viedokli, ka bioloģiskā jeb dabīgā lauksaimniecība ir mūsu nākotne.

Eurostat dati liecina, ka Latvijā 2019. gadā jau 13,38% lauksaimniecības zemes tika izmantota bioloģiskajai lauksaimniecībai, kas bija viens no labākajiem rezultātiem Eiropas Savienībā.

Plašāku informāciju par ES rīcības plānu bioloģiskās lauksaimniecības jomā atradīsiet tam veltītajā Eiropas Komisijas lapā.