Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas pašvaldību attīstības sadarbības aktivitāšu piemēri izskan starptautiskā pasākumā Francijā

Latvijas Pašvaldību savienības īstenoto attīstības sadarbības aktivitāšu piemēri izskanējuši Francijas Pilsētu apvienības un PLATFORMA rīkotajā attīstības sadarbībai veltītajā pasākumā “Tikšanās” (“Rencontres”), kas 29. jūnijā norisinājās Parīzē un tiešsaistē.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvniecības Briselē vadītāja Agita Kaupuža seminārā “Ilgtspējīgas attīstības mērķi un decentralizēta sadarbība: Eiropas perspektīvas” dalījās ar interesantākajiem LPS un Latvijas pašvaldību pēdējā laikā īstenotajiem attīstības sadarbības aktivitāšu piemēriem. “Attīstības sadarbības aktivitāšu īstenošanā esam koncentrējuši mūsu darbu divos virzienos. Pirmais ir darbs ar pašvaldību politiķiem un darbiniekiem, rīkojot dažādus informatīvos pasākumus. Savukārt otrs virziens ir sadarbība ar iedzīvotājiem, piemēram, kopīgi ar skolām īstenotas aktivitātes, iesaistot bērnus un jauniešus. Te varam būt īpaši radoši, veidojot animācijas filmas, mūzikas un mākslas video par dabas tēmu, vienlaikus atspoguļojot arī ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus,” pastāstīja A. Kaupuža.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvniecības Briselē vadītāja tāpat atklāja, ka, īstenojot attīstības sadarbības aktivitātes, LPS vienmēr cenšas ņemt vērā divus principus. Viens ir inovāciju ekosistēmas princips, aktivitātēs iesaistot gan pašvaldības, gan skolu vai universitāšu pārstāvjus, gan arī iedzīvotājus un nevalstiskās organizācijas. Otrs princips ir dažādu jaunu, interesantu iniciatīvu integrēšana, piemēram, jaunā Eiropas Bauhaus iniciatīva vai Eiropas Klimata pakts. Tāpat A. Kaupuža uzsvēra, ka šis ir izšķirīgs brīdis Eiropas pašvaldībām, kuras vēlas darboties attīstības sadarbības jomā, aktualizējot tādus jautājumus kā, piemēram, klimata pārmaiņas: “Nupat apstiprinātajā Eiropas Savienības attīstības sadarbībai veltītajā programmā “Globālā Eiropa” paredzēts finansējums arī pašvaldību un nevalstisko organizāciju iniciētajiem projektiem, kuru mērķis ir veicināt informētību par ilgtspējīgu attīstību un dažādiem globālajiem izaicinājumiem, vai tās būtu klimata pārmaiņas vai arī dažāda veida nevienlīdzība.”

Vairāk informācijas par Eiropas Savienības programmu “Globālā Eiropa” atradīsiet Eiropas Komisijas mājaslapā. Savukārt papildu informāciju par Francijas Pilsētu apvienības rīkoto pasākumu “Tikšanās”, kas šogad notiek jau 12. reizi, atradīsiet tā mājaslapā. Pasākums “Tikšanās” veltīts attīstības sadarbībai un globālo izaicinājumu (piemēram, klimata pārmaiņu) tēmām, kas ietekmē ikvienu pašvaldībās dzīvojošo, aicinot pašvaldības aktīvi iesaistīties starptautisko aktivitāšu īstenošanā.