Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Uzsver pašvaldību iesaistes nozīmi Austrumu partnerības valstu trio integrācijā ES

1. februāra Eiropas Reģionu komitejas Pilsoniskuma, pārvaldības, institucionālo lietu un ārlietu komisijas (CIVEX) sanāksmē Zviedrijas prezidentūras ES Padomē pārstāve, Austrumu partnerības vēstniece Kristīne Johannessone (Christine Johannesson) uzsvēra visu pušu iesaistes nozīmi Ukrainas, Moldovas un Gruzijas (trio) integrācijā Eiropas Savienībā.

Johannessone savu uzrunu Eiropas Savienības vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvjiem sāka ar apliecinājumu, ka Zviedrijas prezidentūras ES Padomē prioritāte ir politisks, ekonomisks un militārs atbalsts Ukrainai. Vienlaikus viņa norādīja, ka prezidentūras ietvaros turpināsies sarunas par Austrumu partnerības nākotni. “Ukraina, Moldova un Gruzija, protams, ir īpašā statusā, taču tām būs nepieciešams liels atbalsts, lai pakāpeniski integrētu šīs valstis Eiropas Savienības procesos. Tāpēc svarīgi ir izveidot iekļaujošu procesu, iesaistot dažādas ieinteresētās puses,” akcentēja Johannesone.

Sanāksmes ietvaros pašvaldību politiķi pieņēma atzinumu “Austrumu partnerības nākotne no vietējās un reģionālās perspektīvas”, kurā uzsvērts, ka Austrumu partnerībai vajadzētu būt vairāk orientētai uz rezultātiem un tādēļ tās instrumenti un darbības formāts jāpielāgo tā, lai tas atbilstu partneru vajadzībām un palīdzētu tālāk tikušajiem partneriem ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā. Vienlaikus atzinumā aicināts vairāk veicināt ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanu Austrumu partnerības valstu pašvaldībās, tostarp radot videi draudzīgas, no Krievijas energoresursiem neatkarīgas enerģijas sistēmas.

Domājot par vienas no Austrumu partnerības valstu – Ukrainas – integrāciju Eiropas Savienībā un Ukrainas pašvaldību atjaunošanu, Latvijas delegācijas Eiropas Reģionu komitejā loceklis, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis rosināja konkrētas pašvaldības atjaunošanas projektus gatavot, pieteikumā iesaistot visas vienas Ukrainas pašvaldības sadraudzības pašvaldības Eiropas Savienības dalībvalstīs, tādējādi palielinot projekta ietekmi.

Savukārt Latvijas delegācijas loceklis un Cēsu novada domes deputāts Hardijs Vents jau laikus aicināja pievērst uzmanību līdzsvarotai Ukrainas atjaunošanai, rekonstruējot ne tikai rajona centru pilsētas, bet arī karā cietušās nomaļākās Ukrainas pašvaldības. “Cilvēki pirms kara dzīvoja ne tikai rajona centros, bet visās pašvaldībās, arī attālākās. Patlaban, notiekot karadarbībai, nereti daudzviet cilvēkiem ir vieglāk izdzīvot tieši lauku pašvaldībās, nevis rajona centru daudzdzīvokļu namos, kuros nav elektrības, ūdens un siltumapgādes,” norādīja Vents.

Eiropas Reģionu komitejas atzinumu “Austrumu partnerības nākotne no vietējās un reģionālās perspektīvas” plānots pieņemt Eiropas Reģionu komitejas marta plenārsesijā.