Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Kuldīgas novada pašvaldība atbalstīs Čuhujevas pašvaldību Ukrainā tās ilgtspējīgā atjaunošanā

Otrdien, 7. martā Kuldīgas novada pašvaldības un Čuhujevas pašvaldības Ukrainā pārstāvji attālinātās tikšanās laikā diskutēja par turpmākajām sadarbības aktivitātēm Ukrainas pašvaldības atjaunošanas atbalstam.

Tikšanās sākumā Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Juhna atzina, ka 2021. gadā, kad Kuldīga un Čuhujeva sāka sadarbību, neviens nevarēja iedomāties, kādas šausmas un izaicinājumi Čuhujevu sagaida pēc dažiem mēnešiem. “Manuprāt sadarbība starp jūsu pašvaldībām šobrīd ir vēl jēgpilnāka un būtiskāka nekā tā bija pirms diviem gadiem. Tagad ir tieši tas brīdis, kad varat dalīties ar zināšanām, plānot un īstenot kopīgas aktivitātes, kas veicinātu jūsu pašvaldību iedzīvotāju labklājību un ikdienu - vai tas būtu ar uzlabotu pašvaldību pakalpojumu starpniecību, jauniem digitāliem rīkiem, radošiem pasākumiem vai izglītojošām aktivitātēm bērniem un jauniešiem.”

Savukārt Čuhujevas pašvaldības domes priekšsēdētāja Haļina Minajeva (Halyna Minajeva) emocionālā uzrunā atklāja, ka viņas vadītajā pašvaldībā vēl 2022. gada 23. februārī bija plānotas vērienīgas ilgtspējīgas attīstības ieceres. “Diemžēl 24. februārī Čuhujeva bija viena no pirmajām, kas izjuta kara ietekmi. Mūsu pilsēta ir maza, bet uz to tika izšautas 12 raķetes, tas bija šausmīgi. Patlaban 50% mūsu daudzdzīvokļu namu un 56% privātmāju ir izpostītas. Tāpat pilnībā sagrautas divas mūsu izglītības iestādes un 11 ir izpostītas. Bojāti arī tādi kritiskās infrastruktūras objekti kā katlumājas, ūdensapgādes būves un kanalizācijas sistēmas.” Runājot par jomām, kurās Čuhujevas pašvaldība tuvākajā nākotnē būtu ieinteresēta sadarboties ar Kuldīgas novada pašvaldību, Minajeva minēja labās prakses pieredzes apmaiņu ēku atjaunošanā, alternatīvo enerģijas veidu izmantošanā apkures un citu pašvaldības pakalpojumu nodrošināšanā, kā arī atbalstā uzņēmējdarbībai.

Izsakot atbalsta vārdus Čuhujevas pašvaldībai, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inese Astaševska vairākkārt apliecināja uzņēmību turpināt aktīvu sadarbību ar Ukrainas pašvaldību. Maijā Kuldīgas novadā plānota Čuhujevas pašvaldības pārstāvju izpētes vizīte, kuras mērķis ir iepazīstināt Ukrainas pašvaldības pārstāvjus ar Kuldīgas novada labās prakses pieredzi, kas varētu palīdzēt Čuhujevas atjaunošanai tās dažādās izpausmēs, sākot no ēku rekonstrukcijas un beidzot ar iedzīvotāju ikdienas dzīves uzlabošanu.

Sanāksme norisinājās projekta “Uzticības tilti” ietvaros. Projektu īsteno Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību padome (CEMR) kopīgi ar Ukrainas Pilsētu asociāciju (AUC) un “U-LEAD ar Eiropu” (U-LEAD) programmas atbalstu. Tajā aktīvi iesaistījusies Latvijas Pašvaldību savienība un trīs Latvijas pašvaldības – Kuldīga, Gulbene un Ķekava. Projekta, kas norisināsies līdz 2023. gada septembrim, mērķis ir veicināt Eiropas Savienības dalībvalstu pašvaldību sadarbību ar pašvaldībām Ukrainā un to savstarpējo zināšanu apmaiņu ilgtspējīgai attīstībai. Tajā kopumā piedalās 10 Eiropas Savienības valstu pašvaldību asociācijas un 60 pašvaldības no Eiropas Savienības un Ukrainas.