Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Somijas pieredze aktīvas novecošanas jomā

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma “Valsts administrācija”.

Latvijas Pašvaldību savienība saņēmusi Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmas grantu  trīs mācību vizīšu organizēšanai 2023. gadā – uz Somiju, Islandi un Norvēģiju. Mācību vizīšu galvenais mērķis ir iepazīties ar Ziemeļvalstu pieredzi aktīvas novecošanas jomā un aizlienēt labus piemērus, kā vislabāk veicināt aktīvu un veselīgu novecošanu un kā uzlabot senioriem sniegto pakalpojumu kvalitāti, tādējādi uzlabojot iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Ziemeļvalstu reģions ir ilgtspējīgākais un integrētākais reģions pasaulē aktīvas novecošanas un pozitīvā skatījumā uz vecāka gadagājuma cilvēkiem, īpaši attālos reģionos.

Uz Somiju no 18. līdz 21.janvārim devās Rīgas Domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs, Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs un Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede un padomniece ārējo sakaru jautājumos Elita Kresse. Ar kolēģiem no Somijas Vietējo un reģionālo pašvaldību asociācijas pārrunāja līdzšinējo pašvaldību asociāciju sadarbību un turpmākās sadarbības iespējas, delegācija tikās ar Somijas asociācijas Veselības aprūpes un sociālās labklājības nodaļas vecāko padomnieci Annu Haverinenu un padomnieci starptautiskajās lietās Āriju Puukko (Arya Puukko). Lai iepazītos ar Somijas attālāko reģionu pašvaldību darbu, Latvijas pašvaldību delegācija devās uz Inari pašvaldību, kur tikās ar Inari mēru Tommi Kasurinenu, Inari pašvaldības valdes priekšsēdētāju Jari Huotari un Inari pašvaldības starptautisko attiecību koordinatori Eilu Rimpiläinenu.

Aktīvie vecāka gadagājuma cilvēki Somijā ir ļoti pamanāmi dažādu veidu sociālajos un kultūras pasākumos, seniori bieži ir aktīvi arī daudzās Somijas vietējo iedzīvotāju un pensionāru biedrībās, izbaudot saviesīgus pasākumus un braucienus, un viņi arvien vairāk iesaistās brīvprātīgā darbā. kur viņi var satikties un palīdzēt citiem pensionāriem vai skolēniem.

Pašvaldību subsidētie pakalpojumu centri, kas ir atvērti visiem vecāka gadagājuma vietējiem iedzīvotājiem, nodrošina tikšanās vietu un telpu tīklu Somijas ciemos, pilsētās un priekšpilsētās. Dažās no šīm ēkām ir arī tradicionāli pilnībā piemēroti dzīvokļi vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Galvenā atziņa, ko guvām Somijā – pašvaldībām jādomā par inovācijām un jauniem pakalpojumiem, kas palīdzētu cilvēkiem pēc iespējas ilgi palikt un dzīvot savās mājās. Svarīgi arī informēt iedzīvotājus par palīdzību, ko viņi var saņemt.

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma “Valsts administrācija” darbojas ar mērķi veicināt administratīvā darba metožu harmonizēšanu valsts pārvaldes sektorā, un tai var pieteikties valsts pārvaldes iestādes un pašvaldības. Programma finansiāli atbalsta pieredzes apmaiņu veiksmīgu risinājumu aizgūšanai, sadarbības tīklu veidošanu, administratīvā darba metožu un likumdošanas harmonizēšanu. Informācija: www.nb8grants.org 

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos

Elita Kresse