Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Latvijas pašvaldību labās prakses pieredze izskan Ukrainai veltītos starptautiskos forumos

Latvijas pašvaldību labās prakses pieredze, īstenojot aktivitātes kopīgi ar Ukrainas pašvaldībām, kā arī Latvijas pašvaldību ilggadējā darbība, caur kultūras aktivitātēm veicinot integrāciju un atpazīstamību Eiropas Savienībā, decembrī atspoguļota divos Ukrainai veltītos starptautiskos forumos.

12. decembrī Ukrainas nevalstiskās organizācijas “Nacionālais interešu aizstāvības tīkls “ANTS”” rīkotajā starptautiskajā forumā “Atjaunojot Ukrainu kopā”, kas vienlaikus norisinājās gan Kijivā (Ukraina), gan tiešsaistē, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) dalījās Latvijas pašvaldību pieredzē par kultūras nozīmi integrācijā Eiropas Savienībā. Vaicāta par Latvijas pašvaldību pieredzi latviskās identitātes atjaunošanā pēc neatkarības atgūšanas, LPS pārstāvniecības Briselē vadītāja Agita Kaupuža  iepazīstināja auditoriju ar Latvijas pašvaldību daudzu gadu garumā neatlaidīgi un mērķtiecīgi īstenotajām aktivitātēm vietējās kopienas stiprināšanā. Tā, piemēram, lai novērstu nevajadzīgu padomju laika mantojumu mūsdienās, pašvaldības veidojušas pilsētvidi, mainot ielu nosaukumus un demontējot padomju varu atspoguļojošos pieminekļus. Tāpat vienlaikus atjaunotas vai veidotas jaunas kultūrvietas – kultūras nami, bibliotēkas, koncertzāles un muzeji. Tas vienlaikus  veicinājis arī iespēju sekmēt kultūras tūrismu, piesaistot apmeklētājus ar neparastās vietās notiekošiem koncertiem - auto stāvvietā jūras krastā, mežā, industriālajā ostā – vai inovatīviem mākslas pasākumiem, kuros ietverti mākslīgā intelekta elementi. Vairumā gadījumu kultūras aktivitāšu veicināšanai un īstenošanai pašvaldībām izdevies piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu, un šajā jomā Latvijas pašvaldības var dalīties labās prakses pieredzē ar pašvaldībām Ukrainā.

Forums norisinājās Eiropas Savienības finansēta projekta “Atjaunojot Ukrainu kopā: iekļaujošas platformas izveide Ukrainas atjaunošanai” ietvaros, kura mērķis ir izveidot ekspertu platformu, gatavojot Ukrainas pēckara atjaunošanas plānus, kā arī sadarbībai starp visām ieinteresētajām pusēm - sākot no valsts iestādēm un pašvaldībām un beidzot ar starptautiskajiem donoriem un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem.

Savukārt 14. decembrī Dienvidaustrumeiropas vietējo pašvaldību asociāciju tīkla (NALAS) un “U-LEAD with Europe” rīkotajā starptautiskajā forumā “Solidaritāte un Ukrainas atjaunošana — ES un Ukrainas pašvaldību sadarbības ieguldījums” Latvijas Pašvaldību savienība dalījās ar Latvijas pašvaldību labās prakses piemēriem, vēlreiz apliecinot pašvaldību divpusējās sadarbības nozīmi Eiropas Savienības un Ukrainas sadarbības veicināšanā. Ilustrējot pašvaldību sadarbību ar Ogres novada un Čerņihivas pilsētas, Ādažu novada un Slobožanskas pašvaldības, kā arī Latvijas Pašvaldību savienības ilggadējās sadarbības ar Ņižinas pašvaldību piemēriem, LPS pārstāvniecības Briselē vadītāja uzsvēra, ka pašvaldības ir ļoti vērtīgs resurss, lai sasniegtu nacionālajā līmenī noteiktos attīstības sadarbības mērķus. Tieši pašvaldībām ir gan atbildība, gan vērtīga pieredze tādās būtiskās jomās kā pašvaldību pakalpojumu nodrošināšana, teritorijas attīstības plānošana, vienlīdzīgu iespēju nodrošināšana jauniešiem, veidojot jauniešu centrus, kā arī Eiropas Savienības programmu finansētu projektu īstenošana.

Paldies Latvijas pašvaldībām par neatlaidīgi īstenotajām aktivitātēm, kas pārtapušas par labās prakses piemēriem, ar kuriem varam dalīties ar citiem, kuriem tas var noderēt!