Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Seminārā par Eiropas Parlamenta (EP) lēmumiem skata jautājumus, kas svarīgi reģionu attīstībai

26.februārī Eiropas Savienības mājā notika seminārs par Eiropas Parlamenta (EP) lēmumiem, kas svarīgi reģionu attīstībai. Seminārā piedalījās vairāk nekā piecdesmit Latvijas pašvaldību pārstāvju.

Trīs vadošo Eiropas Parlamenta politisko grupu Latvijas deputāti  informēja par aktualitātēm savās EP komitejās, kā arī informēja par ES risinājumiem migrācijas krīzei  un cīņai ar terorismu.

Semināra dalībniekus uzrunāja Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, pastāstot par ES Reģionu komitejas (RK) un Latvijas delegācijas darbu pašvaldību interešu pārstāvībā. RK ir pilnvarota paust viedokli par visiem nozīmīgajiem jautājumiem, kas saistīti ar vietējo un reģionālo līmeni. RK veido 350 locekļi un 350 to aizstājēji – vietējo un reģionālo pašvaldību priekšsēdētāji un vēlēti pārstāvji — no 28 ES dalībvalstīm. 70% ES tiesību aktu tieši ietekmē vietējās un reģionālās pašvaldības - ar RK starpniecību ES pašvaldības var paust viedokli par to ES tiesību aktu izstrādi, kuri tās ietekmē. Līdz ar Lisabonas līgumu  RK kļuvusi par subsidiaritātes sargu:

- iesaistot Reģionu komiteju ES likumdošanas procesā;

- RK pilnvaru termiņš tika pagarināts no 4 līdz 5 gadiem, to pielīdzinot Eiropas Parlamenta pilnvaru termiņam;

- Eiropas vietējā un reģionālā līmeņa vēlētie pārstāvji var Eiropas Kopienu Tiesā apstrīdēt jaunos ES tiesību aktus, kuros, pēc to domām, ir pārkāpts subsidiaritātes princips, proti, princips, ka lēmumi jāpieņem iedzīvotājiem tuvākajā līmenī.

Eiropas Parlamenta Informācijas biroja vadītāja Marta Rībele runāja par ES likumu ietekmi uz Latvijas likumiem un par to, kā citu ES dalībvalstu pašvaldības lobē savas intereses ES lielajā politikā.

Eiropas Parlamenta  deputāts Krišjānis Kariņš informēja par globālo vienošanos par tālāku CO2 izmešu samazināšanu un ES soļiem pret agresīvu nodokļu plānošanu, migrācijas krīzes risinājumiem un cīņu pret terorismu no Eiropas Tautas partijas skatu punkta.

Par aktualitātēm transporta jomā un migrācijas krīzes risinājumiem un cīņu pret terorismu no Eiropas Konservatīvo un reformistu skatu punkta runāja Eiropas Parlamenta  deputāts Roberts Zīle.

Eiropas Parlamenta  deputāts Andrejs Mamikins informēja par Datu drošību un ārlietām: ES un Krievija, Baltkrievija, Gruzija, Ukraina, Moldova, raugoties no Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupas skatu punkta.

 

Elita Kresse,
Padomniece ārējo sakaru jautājumos