Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas nozarē darbu skaits pieaug, apjoms samazinās

Valsts zemes dienesta sagatavotais 2015. gada statistikas pārskats par mērniecības apjomiem augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas (ADTI) nozarē liecina, ka trešo gadu pēc kārtas pieaug izpildīto darbu skaits. Salīdzinot ar 2014. gadu, kopējais izstrādāto topogrāfisko un izpildmērījuma plānu skaits ir pieaudzis par 12%. Vienlaikus jāsecina, ka plānu platības un izpildmērījuma plānu garumi samazinās.

Raugoties atsevišķi, gada laikā sagatavoto topogrāfisko plānu skaits ir pieaudzis par 8%, vienlaikus kopējās uzmērītās platības samazinājušās par 4%. Pagājušajā gadā sagatavoti 13 146 topogrāfisko plānu ar kopējo uzmērīto platību 22 425 ha. Neskatoties uz sagatavoto plānu skaita pieaugumu, joprojām topogrāfiskajos plānos uzmērīti tikai 0,35% no valsts teritorijas.

Savukārt izpildmērījuma plānu skaits audzis par 18 %, bet to kopējais uzmērītais garums ir sarucis par 22%.  Pavisam sagatavoti 11 794 izpildmērījuma plānu ar kopējo uzmērīto garumu 4778 km.

Vislielākā ietekme uz ADTI nozari ir būvniecībai, jo ADTI darbi pamatā tiek sagatavoti būvniecības procesa nodrošināšanai. Visvairāk ADTI darbi likumsakarīgi tiek izstrādāti Rīgas pilsētā un ap Rīgu esošo pašvaldību teritorijās (Ķekavā, Jūrmalā, Mārupē), kurās noris aktīvākā būvniecība. 2015. gadā Rīgas pilsētas teritorijā tika izstrādāti 5080 topogrāfiskie un izpildmērījuma plāni, kas veido 20% no kopējā Latvijā veikto darbu skaita.

Ja salīdzina izgatavoto izpildmērījumu plānu skaitu pret topogrāfisko plānu skaitu dažādās pašvaldībās, secināms, ka 55 pašvaldībās šī attiecība ir vienāda vai lielāka par 1, bet 30 pašvaldībās, tāpat kā pērn, šī attiecība ir 0,5 un mazāka. Teorētiski šim skaitlim vajadzētu būt vienādam vai lielākam par 1. Tas liek domāt, ka ievērojams skaits izpildmērījama plānu netiek iesniegti pašvaldībā vai pat vispār netiek izstrādāti. Visticamāk, tas ir saistīts ar būvniecības kontroles procesu pašvaldībās.

Valsts zemes dienests ir ADTI valsts informācijas sistēmas uzturētājs un regulāri apkopo informāciju par ADTI darbiem Latvijas teritorijā, kā arī veido nozares līderu TOP 10.

Apkopojot statistiku par mērniecības uzņēmumiem, redzams, ka tirgus līderi ir četras sabiedrības – Ģeodēzists, Metrum, Latvijasmernieks.lv un ABC Construction –, kas dominē uzņēmumu TOP 10 dažādos griezumos – gan pēc darbu skaita un veida, gan apjoma.

Starp mērniekiem tirgus līderi nav tik izteikti. Par to liecina fakts, ka visus TOP 10 – gan pēc sagatavoto plānu skaita, gan topogrāfisko plānu platības, izpildmērījuma plānu platības un garuma – veido atšķirīgi mērnieku vārdi. Tos var uzzināt pārskatā.

Pilnu informāciju par veiktajiem ADTI darbu apjomiem un teritorijām, kurās noris aktīvākā topogrāfiskās informācijas iegūšana, aktīvākajiem mērniecības uzņēmumiem un mērniekiem var iegūt Valsts zemes dienesta tīmekļa vietnē publicētajā 2015. gada statistikas pārskatā (skatīt šeit http://vzd.gov.lv/files/adti_gada_parskats_2015_publicesanai.pdf).

Sandra Vīgante

Valsts zemes dienests