Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Tiešsaistes diskusija “Līdzdalība UNESCO – ieguldījums pašvaldības attīstībai”

Šogad UNESCO nedēļā no 10. līdz 16. oktobrim tiks atzīmēta 25. gadadiena kopš Latvija pievienojās Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijai (UNESCO).

1991. gada 14. oktobrī oficiālā valsts uzņemšanas ceremonijā UNESCO galvenajā mītnē Parīzē tika ienests Latvijas karogs. Latvijas pievienošanās šai organizācijai bija nozīmīgs solis valsts tēla veidošanā un visai pasaulei apliecināja stingru apņemšanos turpmāk darboties miera kultūras un starpkultūru dialoga sekmēšanā, nabadzības mazināšanā un ilgtspējīgas attīstības veicināšanā ar izglītības, zinātnes, kultūras un komunikācijas un informācijas palīdzību.

Viens no UNESCO darbības uzdevumiem Latvijā ir izcelt vērtības, kas stiprina valstiskumu un piederību, un rast jaunus veidus, kā par tām stāstīt sabiedrībai. Latvijas pašvaldībās ir uzkrāta vērtīga pieredze, kā strādāt ar kultūras un dabas mantojuma vietām, nemateriālā kultūras mantojuma vērtībām, kā arī dokumentārā mantojuma liecībām, kas iekļautas dažādos UNESCO mantojuma programmu sarakstos. Šie pieredzes stāsti ir dažādi un pierāda, ka arī mazas pašvaldības un nevalstiskās organizācijas, darbojoties ar UNESCO programmām, var kļūt par labās prakses piemēru pārdomātai pašvaldības attīstībai.

Novērtējot šo pieredzi, 12. oktobrī UNESCO Latvijas Nacionālā komisija un Latvijas Pašvaldību savienība aicina ikvienu, kas pašvaldības institūcijās, nevalstiskajās organizācijās vai savās kopienās darbojas ar mantojuma un izglītības programmu īstenošanu, kā arī jebkuru interesentu, kas vēlas uzzināt vairāk par šo tēmu, piedalīties tiešsaistes diskusijai “Līdzdalība UNESCO – ieguldījums pašvaldības attīstībai”.

Diskusija pulcēs pārstāvjus no dažādām Latvijas pašvaldībām, kas darbojas ar UNESCO mantojuma un izglītības programmu mērķu īstenošanu, kā arī dažādus mantojuma ekspertus. Diskusijas dalībnieki dalīsies pieredzē par to, kā iesaiste UNESCO programmās un vietējo vērtību izcelšana devusi pienesumu pašvaldības attīstībā.

Diskusijas gaitai būs iespējams sekot tiešsaistē, tās dalībnieki varēs uzdot arī jautājumus par viņu pieredzi. Aicinām ikvienu interesentu pieslēgties diskusijai no 12. oktobra plkst. 12.00 līdz 14.00 LPS mājaslapā: http://www.lps.lv/lv/seminari-un-video/tiesraide/.

Dalībnieki:

  • Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēža padomniece kultūras jautājumos – Olga Kokāne
  • Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore – Signe Pujāte
  • Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” prezidente – Asnāte Ziemele
  • Grobiņas novada domes Attīstības un uzņēmējdarbības nodaļas vadītājs – Uldis Ķepals
  • Grobiņas novada domes Attīstības un uzņēmējdarbības nodaļas projektu vadītāja – Linda Leja
  • Grobiņas novada domes deputāts, tūrisma kluba “Oga” vadītājs - Raimonds Reinis
  • Kuldīgas novada Attīstības aģentūras direktors – Kaspars Rasa
  • Kuldīgas novada domes izpilddirekore – Ilze Dambīte - Damberga
  • Jēkabpils Vēstures muzeja direktore – Inese Berķe
  • Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Ģeodēzijas nodaļas vadītājs – Ivars Liepiņš
  • Rundāles novada domes priekšsēdētājs – Aivars Okmanis
  • Rundāles novada domes deputāte, Pilsrundāles bibliotēkas vadītāja, Zemgales stāstnieku festivāla rīkotāja – Aelita Ramane
  • Valmieras novada domes deputāts, Valmieras Valsts ģimnāzijas direktors – Artūrs Skrastiņš