Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Diskusija par godīgu tirdzniecību

20. janvārī, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) ģenerālsekretāre Mudīte Priede piedalījās biedrības “Zaļā Brīvība” organizētajā diskusijā par “Fair trade“ jeb godīgo tirdzniecību. Godīgās tirdzniecības mērķis ir piedāvāt pircējam alternatīvu – iegādāties kvalitatīvu produktu par pieņemamu cenu, garantējot to, ka pirkums nav ieguldījums verdzības uzturēšanā.

Izdarot ikdienas izvēles, piemēram, izvēli veikalā, viens no svarīgākajiem pirkuma izvēli ietekmējošiem faktoriem ir kļuvis tā veselīgums un draudzīgums dabai. Pasaulē un arvien vairāk arī Latvijā patērētāji uzdod jautājumus: kā šis produkts ietekmē veselību, apkārtējo vidi, un vai iepakojums ir pārstrādājams.

Žurnāliste Laura Lauziniece dalījās pieredzē par piedzīvoto Āfrikas tropisko augļu plantācijās, aicinot uzdot sev jautājumu arī par to, kā konkrētais produkts ir iegūts un izgatavots? Vai, to gatavojot, nav izmantots bērnu darbs? Vai strādnieki, nodarbinātie, piemēram, banānu plantācijās, saņem godīgu samaksu par savu darbu?

“Mums ir nepieciešams solidarizēties ar zemniekiem un strādniekiem gan Latvijā, gan visā pasaulē, lai palīdzētu aizsargāt viņu tiesības un uzlabotu viņu dzīves apstākļus. Mūsdienu globalizētajā pasaulē ar saviem patēriņa paradumiem mēs varam ietekmēt cilvēku dzīves tālu aiz savas valsts robežām,” uzsvēra Mudīte Priede.

Elita Kresse,

LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos