Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS kļūst par Mēru pakta enerģētikas un klimata jomā atbalstītāju

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) šonedēļ kļuvusi par Mēru pakta enerģētikas un klimata jomā atbalstītāju. Mēru pakts apvieno vietējās un reģionālās pašvaldības, kuras brīvprātīgi savā teritorijā apņēmušās īstenot Eiropas Savienības klimata un enerģētikas politikas mērķus. Pievienojoties Mēru pakta atbalstītājiem, LPS varēs intensīvāk popularizēt Mēru paktu Latvijā, atbalstīt Mēru paktu parakstījušās Latvijas pašvaldības, kā arī veicināt zināšanu apmaiņu ar citu valstu pašvaldībām, kuras pievienojušās Mēru paktam.

Norises Latvijas politiskajā darba kārtībā rosina Latvijas pašvaldības darboties klimata jomā, jo šā gada martā pieņemts jaunais Energoefektivitātes likums, nosakot pašvaldības energoefektivitātes fonda izveidi, lai finansētu pašvaldības plānoto energoefektivitātes pasākumu un enerģijas pārvaldības sistēmu īstenošanu. Tāpat vēl šogad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija plāno pieņemt Latvijas pielāgošanās klimata pārmaiņām stratēģiju.

Mēru pakta parakstītāji jau apņēmušies sasniegt CO2 emisiju samazinājumu par 40% līdz 2030. gadam un pielāgot integrēto pieeju ar klimatiskajām sekām saistīto jautājumu risināšanā un klimatisko pārmaiņu pielāgošanā. Pašvaldības apņemas paātrināt teritoriju dekarbonizāciju, pielāgoties nenovēršamajai klimata pārmaiņu ietekmei, kā arī palielināt energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu izmantošanu.

Lai sasniegtu iecerēto, pašvaldību politiskās apņemšanās tiek īstenotas ar vietējo ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānu starpniecību un monitoringa ziņojumiem par to īstenošanu. Šai iniciatīvai pievienojoties arvien jaunām pašvaldībām, patlaban to skaits sasniedzis 6 500, pārstāvot vairāk kā 210 miljonus iedzīvotāju.

Latvijā Mēru paktam pievienojusies 21 pašvaldība, „Rīgas Enerģētikas aģentūra” un Latvijas Vides investīciju fonds kā nacionālais koordinators.

LPS jau 8. septembrī īstenojusi informatīvu Mēru pakta pasākumu Apē, uz sanāksmi pulcinot Latvijas pašvaldību izpilddirektorus un piedāvājot iepazīties gan ar vairāku Latvijas, gan ārvalstu pašvaldību pieredzi ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānu ieviešanā. Savukārt LPS padomniece vides aizsardzības jautājumos Sandra Bērziņa pievienojusies Mēru pakta „Praktiķu grupai”, kuras uzdevums ir sniegt komentārus ar skatu no vietējo pašvaldību perspektīvas par Mēru paktam pievienojušies pašvaldību virzītajiem jautājumiem. Piemēram, patlaban „Praktiķu grupa” izvērtē, kā vienkāršot Ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānu formas, lai tās būtu pielāgotas situācijai dažādās valstīs.