Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS uzstāj uz samērīgumu sodos par laikā neiesniegtu nodokļu deklarāciju

6. februārī valdība atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotās izmaiņas likumā “Par nodokļiem un nodevām”. Izmaiņas likumā paredz, ka gadījumā, ja nodokļu maksātājs nebūs iesniedzis nodokļu vai informatīvo deklarāciju normatīvajos aktos noteiktajā termiņā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) ar informācijas sistēmu starpniecību nodrošinās viņa saukšanu pie administratīvās atbildības bez paša klātbūtnes un VID amatpersonas iesaistes, automātiski pieņemot administratīvā pārkāpuma protokolu-lēmumu un uzliekot naudas sodu.

Likumprojekta tapšanas laikā Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) iesniedza vairākus ierosinājumus, kas nodokļu maksātājus pasargātu no automātiskās soda piemērošanas bez savlaicīgas iepriekšējas brīdināšanas un gadījumos, kad deklarācijas iesniegšana fiksēta pirmo reizi. LPS lūdza regulējumā ietverto normu par VID informācijas sistēmās automatizēti fiksēto administratīvo pārkāpumu saistībā ar nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas termiņa neievērošanu un neiesniegšanu mīkstināt vismaz tā, ka automatizēti sodu varētu uzlikt tikai gadījumos, ja nodokļa maksātājs gada laikā jau ir kavējis deklarāciju iesniegšanas termiņu. LPS uzskata, ka nodokļu maksātājus vajadzētu atbrīvot no automātiski uzlikta soda, ja deklarācijas termiņa kavējums ir ne vairāk kā divas dienas.

Diemžēl Ministru kabinets (MK) neņēma vērā Pašvaldību savienības lūgumu automātiski neuzlikt 25 eiro naudas sodu, ja nodokļu deklarācijas iesniegšana aizkavējusies tikai divas dienas. Tāpat MK neatbalstīja lūgumu paredzēt, ka automātiski netiks sodīti tie nodokļu maksātāji, kas vienu reizi gada laikā ir nokavējuši deklarācijas iesniegšanas termiņu, kā arī neatbalstīja lūgumu nepiemērot automātisko sodīšanas sistēmu gadījumos, kad bijušas izmaiņas normatīvajos aktos un no to spēkā stāšanās dienas līdz deklarācijas iesniegšanas brīdim bijis mazāk nekā trīs mēnešu.

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere piebilst: “Atliek cerēt, ka tāpat rīkosies arī Valsts ieņēmumu dienests: ja VID kavēs vienu dienu attiecībā uz nodokļu maksātāju, tad viņam VID automātiski pārskaitīs 25 eiro.”

LPS šos priekšlikumus iesniegs Saeimai, lūdzot likumprojektā tomēr paredzēt samērīgumu sodos par laikā neiesniegtu nodokļu deklarāciju.