Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Saeimas Juridiskā komisija atbalsta LPS viedokli

Arī Saeimas Juridiskā komisija konceptuāli piekrīt LPS: automātiskā sodīšana par nodokļu deklarāciju savlaicīgu neiesniegšanu jāveido samērīgāka.

21. martā Saeimas Juridiskā komisija, izskatot likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (Nr. 1159/Lp12), kas papildina likumprojektu “Par nodokļiem un nodevām” (Nr. 1157/Lp12), lūdza Finanšu ministriju uz otro lasījumu sagatavot priekšlikumus, kas ņemtu vērā komisijas sēdē izskanējušās diskusijas, tajā skaitā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) paustās bažas un lūgumus.

Deputāti pauda atbalstu LPS lūgumam informēt nodokļu maksātājus par deklarāciju iesniegšanas termiņa tuvošanos ne tikai e-pastā, bet arī ar mobilā telefona īsziņu, kā arī lūdza Finanšu ministriju izvērtēt automātisko sodu uzlikšanu fiziskajām personām un jo īpaši tām, kuras neveic saimniecisko darbību, bet kurām var rasties pienākums iesniegt gada ienākuma deklarāciju saistībā ar diferencēto neapliekamo minimumu vai progresīvajām iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmēm. Tāpat deputāti piekrita LPS paustajam, ka nevar vienādi sodīt tos nodokļu maksātājus, kuri parasti deklarācijas iesniedz laikus, un tos, kuri regulāri kavē.

“Esam gandarīti, ka ne tikai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, bet arī Juridiskā komisija atbalstīja LPS lūgumu nodrošināt daudz lielāku samērīgumu automātiskajos sodos par laikā neiesniegtu nodokļu deklarāciju, piemēram, par pirmajām nokavējuma dienām neuzliekot naudas sodu, bet gan brīdinājumu. Juridiskās komisijas deputāti ir vienisprātis ar LPS: automātiskā sodīšanas sistēma jāveido daudz samērīgāka, gan izvērtējot atkārtotību, gan precīzāk vērtējot deklarācijas neiesniegšanas laiku,” uzsver LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere.

Sanita Šķiltere,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos