Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Izdodas uz laiku apturēt jaunu normatīvisma vilni

27. martā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis piedalījās VARAM sagatavotā informatīvā ziņojuma “Par Atvieglojumu uzskaites koplietošanas risinājuma ieviešanu valsts un pašvaldību atvieglojumu administrēšanai” apspriešanā. Šajā ziņojumā bija ietverta norma, ka vēl vienu pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu ierakstītu likumā ar formulējumu “pašvaldībām ir tiesības darīt”. Likums jau pirms dažām nedēļām tika piesārņots ar normu, ka pašvaldībām “ir tiesības” izdot informatīvos izdevumus.

“Ja šāda tendence turpināsies, tad likums “Par pašvaldībām” strauji kļūs vairākkārt biezāks, jo katra ministrija atradīs, ko ierakstīt pat tajos gadījumos, kad iniciatīvu neviena pašvaldība vēl nav izrādījusi. Šādi priekšlikumi tiek pamatoti ar to, ka Valsts kontrole dažkārt meklē likumos pamatojumu pašvaldību brīvprātīgajām iniciatīvām,” pauž M. Pūķis, uzsverot, ka tendence nav tik nevainīga, kā sākotnēji izskatās: šķietami neobligātu normu iekļaušana likumos var stiprināt mazizglītotu juristu pārliecību, ka pašvaldība arī autonomās kompetences jomā var darīt tikai to, kas tai likumā paredzēts.

Kā uzskata LPS vecākais padomnieks, par brīvprātīgās iniciatīvas lietderību lemj dome un neviens cits. Tāpēc brīvprātīgo iniciatīvu uzskaitījums likumos ir pretrunā ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartā ietverto pašvaldības principu. “Šoreiz izdevās teikumu par pašvaldību tiesībām izmantot centralizētus koplietošanas risinājumus izslēgt. Turpmāk vajadzētu rūpīgi sekot, lai nerodas jauni piesārņošanas gadījumi.”