Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Videokonferencē apspriež klimata pārmaiņas Latvijā

31. maijā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) organizētā videokonference “Klimata pārmaiņu un ar tām saistīto obligāto pasākumu ietekme uz Latvijas pašvaldībām”, kurā piedalījās VARAM un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) speciālisti, kā arī IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change/ Starpvalstu klimata pārmaiņu panelis)* augsta līmeņa eksperti.

Videokonferencē IPCC eksperti sniedza ieskatu klimata pārmaiņu jautājumos, t.sk., raugoties no pasaules zinātnieku skatījuma uz tagadējām klimata pārmaiņām, pierādījumiem par to, šo pārmaiņu ietekmēm un iespējamajiem risinājumiem gan globālā, gan reģionālā līmenī. Tika sniegti arī piemēri, kā pašvaldības var darboties klimata pārmaiņu samazināšanā, parādot, ka klimata pārmaiņas ir ne tikai drauds, bet arī iespējas.

LVĢMC Prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna stāstīja par klimata pārmaiņām Latvijā – kādas tās ir šobrīd un kādi ir scenāriji līdz 2100. gadam, savukārt VARAM Klimata pārmaiņu departamenta direktore Ilze Prūse informēja par Latvijas pielāgošanās stratēģijas 2030 un Latvijas nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2021.–2030. gadam sagatavošanu, kā arī Latvijas emisiju samazināšanas mērķu plānoto izpildi/neizpildi līdz 2020. gadam un turpmāk. Prognozes par šo mērķu izpildi nav optimistiskas, tādēļ būs kaut kas jādara, lai situāciju uzlabotu. Konkrēti kādi tie būs, vēl nav skaidrs, taču pašvaldības tiks aicinātas izteikt priekšlikumus un viedokļus, jo mērķu neizpilde saistīsies ar nopietniem finansiāliem zaudējumiem.

Videoieraksts pieejams sadaļā "Tiešraides, vidoarhīvs - Videoarhīvs" vai sekojot šai saitei http://www.lps.lv/lv/tiesraides-videoarhivs/videoarhivs/252-videokonference-apspriez-klimata-parmainas-latvija

* IPCC (https://www.ipcc.ch/) ir organizācija, kas apvieno visas pasaules (195 valstu) zinātniekus kontekstā ar klimata pārmaiņu jautājumu pētniecību un nodrošina informāciju ANO sarunām, valstu politiku plānošanai utt. Sintezējot visu pasaules zinātnieku atklājumus, IPCC regulāri nāk klajā ar iespējami visobjektīvākajiem secinājumiem par klimata pārmaiņām. (Vai, cik lielā mērā tās notiek? Kas tās ir izraisījis? Kādas ir/būs sekas? Kas darāms, lai tās novērstu? Kas darāms, lai tām pielāgotos?) Arī ES un Latvijas klimata politikas ir balstītas uz IPCC secinājumiem. Šī ir pirmā IPCC viesošanās Latvijā un unikāla iespēja viņiem pajautāt visu neskaidro. Turklāt tikšanās ar IPCC augsta līmeņa ekspertiem šobrīd sevišķi aktuāla, jo klimata pārmaiņu politikas pasākumu ietekme uz nozaru politikām un tautsaimniecības attīstību būtiski palielinās.

 

Sandra Bērziņa,

LPS padomniece vides aizsardzības jautājumos

Introduction to climate change science
Impacts of climate change, including on humans in cities
MITIGATION: Climate change and human settlements, role of cities in tackling climate change
Klimata pārmaiņas Latvijā