Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Diskusija tiešraidē par pieejamo ES finansējumu pēc 2020. gada

2. augustā Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) notika diskusija par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) uzsākto pašvaldību anketēšanu ar mērķi iegūt informāciju par nepieciešamām investīcijām pašvaldību uzņēmējdarbības atbalsta infrastruktūrā, lai veiktu atbalsta pasākumus uzņēmējdarbības veicināšanai teritorijā, energoefektivitātē pašvaldību īpašumos, daba/tūrisms un kultūra (pašvaldību īpašumi), pašvaldību publiskā ārtelpa un ielas, t.sk. pārbrauktuves, pašvaldību ceļi, t.sk. pārbrauktuves un cita veida atbalsts.

Šīs investīcijas ir nepieciešamas, lai kvalitatīvi uzsāktu diskusiju par Latvijas reģionālās politikas attīstību un varētu izstrādāt Reģionālās politikas pamatnostādnes, kas ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments. Diskusijas laikā tika uzvērts, ka šobrīd VARAM īstenotā pamatnostādnes izstrāde sākas no pareizā punkta, jeb no pašvaldību ilgtspējīgas attīstības stratēģijas perspektīvas apzināšanas, kas tālāk tiks iestrādāta plānošanas reģionu dokumentos, kas paredzēs konkrētus rīcības virzienus un uzdevumus vidējā termiņā, un tālāk tiks detalizēti  Nacionālā attīstības plāna pēc 2020. gada uzstādījumos un uzdevumos reģionālajā politikā.

Tā kā Reģionālās politikas pamatnostādnēs būs nepieciešams pārvērtēt esošo pieeju reģionālās attīstības veicināšanai un meklēt jaunus efektīvākus risinājumus un instrumentus un viens no būtiskiem finanšu avotiem ir Eiropas Savienības (ES) fondi pēc 2020. gada, aktuāls jautājums ir par ES fondu līdzfinansējuma likmēm kas pēc Eiropas Komisijas (EK) pašreizējā uzstādījuma paredz būtisku samazinājumu. Mazāk attīstītie reģioni 70% iepriekšējo periodu 85% vietā.

Tāpat diskusijas laikā kā risks tika identificēts, ka liela ERAF un Kohēzijas fonda ieguldījumu koncentrēšana ir paredzēta tādās  divās prioritātēs, kā vieda Eiropa un zaļa un no oglekļa brīva Eiropa, kas norāda uz nepieciešamību strādāt pie pareizām idejām un prasa zināmu laiku no publiskā sektora. 

Diskusijas laikā LPS vērsa arī uzmanību, ka šobrīd ir uzsākta saruna par investīcijām no Reģionālās politikas pamatnostādņu  skatu punkta, bet VARAM  departamenti ir izsūtījuši anketas pašvaldībām par tādām jomām kā Informāciju un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomā nepieciešamiem atbalsta pasākumiem, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pasākumiem, ŪKT un tas viss norāda, ka VARAM trūkst iekšējas komunikācijas starp departamentiem un aicina VARAM pilnveidot iekšējo sistēmas un informācijas vadību.

Videoieraksts no diskusijas pieejams šeit

Andra Feldmane,

LPS padomniece uzņēmējdarbības jautājumos

 

Reģionālās politikas pamatnostādnes pēc 2020.gada