Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Ar LPS pārstāvju līdzdalību papildināts Ludzas Gaismas dārzs

14. septembrī Ludzā notika Latvijas Pašvaldību savienības projekta “Pašvaldību labie darbi parkos Latvijas simtgadei” Latgales reģiona pasākums, kas sasaucās ar Meža dienām un koku stādīšanas talku Ludzas Gaismas dārzā.

Pasākuma ievadā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesors Dagnis Dubrovskis pastāstīja par Latvijas dārzu un parku ierīkošanas vēsturi un veco parku apsaimniekošanas izaicinājumiem. Savukārt viņa kolēģes – LLU profesore Daiga Zigmunde un asociētā profesore Natālija Ņitavska – iepazīstināja ar jaunu apstādījumu un parku ierīkošanas pamatnostādnēm (prezentācijas sk. zemāk!).

Gaismas dārzā talciniekus sagaidīja Ludzas novada Nirzas etnogrāfiskais ansamblis “Raipole” un Ņukšu folkloras kopa “Rīkšova”, lai kociņiem dotu muzikālu “svētību”. Kopīgiem spēkiem Gaismas dārzā tika iestādīti 75 koku un krūmu stādi un 155 peoniju stādi, un savu roku skaistajā stādīšanas talkā pielika arī LPS pārstāves – padomniece lauku attīstības jautājumos un projekta "krustmāte" Sniedze Sproģe un LPS padomniece reģionālās attīstības jautājumos Ivita Peipiņa.

Projekts “Gaismas dārzs Ludzai!” tiek realizēts kopš pagājušā gada ar mērķi cildināt Latvijas dabas bagātības, senču tradīcijas un ģimenes vērtības, radot paliekošu vērtību – GAISMAS DĀRZU par godu Latvijas valsts simtgadei un Latvijas vecākajai pilsētai – Ludzai. Dārzs tiek veidots Saules zīmes jeb Ausekļa formā ar izteiktu centru, kur izvietota aka. Kā atzari jeb astoņi saules stari veidoti celiņi, kuru abās pusēs top koku alejas ar Latvijas dabai raksturīgākajām koku sugām, bet aleju galā priecē latvju rakstu zīmes metāla skulptūriņu veidā. Tās piederīgas katrai no projekta dalībniekiem, tāpat kā katra no bijušā Ludzas rajona pašvaldībām gādā par savu koku aleju: Ludzas novadam ir pīlādžu aleja, Kārsavas novadam – bērzu aleja, Ciblas novadam – ošu aleja un Zilupes novadam – kļavu aleja.

Gaismas dārzā šoruden izveidota arī sajūtu taka, un ludzāniešiem ir vēl daudz citu ieceru, kā šo vietu padarīt par īstu Gaismas dārzu!

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Foto: Kristīne Seņko

Latvijas dārzu un parku ierīkošanas vēsture, prof. Dagnis Dubrovskis
Jaunu apstādījumu un parku ierīkošanas pamatnostādnes, prof. Daiga Zigmunde un Natālija Ņitavska