Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS priekšsēdis: ikviena pašvaldība ir unikāla, par ko liecina arī katra tās identitātes zīme

“Valsti raksturo tās teritorija, iedzīvotāji un simbolika. Katrā heraldikas zīmē atklājas gan valsts, gan pašvaldību būtība un identitāte, lietas, kas ir unikālas, ar ko lepojamies un kas mums ir svarīgas. Paldies pašvaldībām par šogad ar viņu atbalstu atjaunoto ģerboņu sienu “Latvijas pilsētas un novadi valsts simtgadei” Torņa ielā Vecrīgā. Tā kā šogad ikvienu savu darbu simboliski veltām Latvijas dzimšanas dienai, arī šī izstāde ir svarīgs fundaments mūsu valsts turpmākajiem gadiem. Tāpēc īpašs paldies Heraldikas komisijai un māksliniekiem par viņu veikumu, sadarbojoties ar pašvaldībām, paldies par šo izstādi, kas vispilnīgāk atklāj, kādi esam,” tā izstādes “Heraldika mūsdienu Latvijā” atklāšanā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pauda Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.

Saskaņā ar Valsts prezidenta mājaslapā www.president.lv publicēto informāciju ekspozīcijā ir apskatāms heraldikas lietojums ikdienā, kā arī valsts institūciju un pašvaldību apbalvojumu paraugi. Īpaša vieta izstādē atvēlēta Latvijas nozīmīgākā nacionālā simbola – valsts lielā ģerboņa – tapšanai. Šī izstāde ir veltījums Latvijai tās 100. gadadienā, atskatoties uz Valsts Heraldikas komisijas paveikto un cildinot Latvijas civilo heraldiku.

Valsts Heraldikas komisija tika izveidota 1988. gadā un darbojas līdz pat šai dienai. Komisijas darbības lauks ir visai plašs, sākot ar pamatuzdevumu – valsts, pašvaldību, institūciju, organizāciju un privātpersonu heraldiskās sistēmas veidošanu un uzturēšanu, atbildību par valsts ģerboņa, karoga un to attēlu izmantošanu un lietošanu – un beidzot ar valsts un pašvaldību institūciju un organizāciju apbalvojumu mākslinieciskā dizaina kvalitāti. 30 intensīva darba gados visām 76 Latvijas pilsētām, 110 novadiem un 157 pagastiem ir atjaunots vai no jauna izveidots to vizuālās identitātes iemiesojums – ģerbonis.

Izstādi “Heraldika mūsdienu Latvijā” organizē Valsts prezidenta kanceleja, un tā būs apskatāma bez maksas līdz 2019. gada 24. martam.

Jana Bunkus,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja

Foto: Leons Līdums un Valsts prezidenta kanceleja