Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS piedāvā jaunu Latvijas administratīvā iedalījuma karti. April!

Lai sekmētu vienmērīgu un līdzsvarotu reģionālo attīstību un visas valsts uzplaukumu, eksperti izstrādājuši un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) piedāvā izvērtēšanai jaunu teritoriālā iedalījuma karti, kurā izdevies atrast vienotus kritērijus, pēc kuriem veidotas jaunās zemes un jaunā galvaspilsēta – Salacgrīva (jo tās priekšsēdētājam Dagnim Straubergam šodien, 1. aprīlī, ir vārda diena – apsveicam!).

Jaunajā kartē iezīmētas 22 zemes, kurās apvienotas līdzšinējās 119 pašvaldības. Zemju (apvienoto novadu un pilsētu teritoriju) izveidei izraudzīta inovatīva pieeja (alfabēts) un pilnīgi citādi principi, kas atšķiras no ierastās plānošanas.

Turklāt 22 zemēm LPS piedāvā jaunus, skaistus un latviskus nosaukumus, piemēram, Mazeme (apvienotas visas pašvaldības, kuru nosaukumi sākas ar burtu M), Nēzeme, Pazeme u.c.

Eksperti piedāvā arī otru karti, kurā iezīmētas valsts 19 galvenākās zemes pēc populārākajiem priekšsēdētāju personvārdiem (8 zemes, kuras vada priekšsēdētāji ar populārāko vārdu Aivars, un 8 zemes, kuras vada priekšsēdētāji Jāņi, kā arī 3 zemes ar populārāko sieviešu vārdu Vija). Paredzēts, ka galvenākās zemes tiks mainītas ik pēc četriem gadiem – pēc kārtējām pašvaldību (zemju) vēlēšanām. Nodrošinot šādu rotāciju, pēc katra četrgades cikla tiks noteiktas jaunas galvenākās zemes, tādējādi sekmējot mērķētākus ieguldījumus un līdzsvarotāku attīstību.

Šajā periodā noteiktās 19 galvenākās zemes ir šādas: Apes, Cēsu, Kocēnu, Naukšēnu, Rucavas, Strenču, Dagdas, Grobiņas, Iecavas, Inčukalna, Jēkabpils, Rundāles, Ventspils, Aknīstes, Auces, Priekules novads un Liepāja, Valmiera un Ventspils.

Ar abām kartēm varat iepzīties zemāk! 

April, april!

 

Plašākai informācijai:

Anaja Suknuba,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja, padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Informāciju sagatavojusi:

Atnuga Atemsikla,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Kartes veidojis:

Sinājs Skeinepus,

LPS sistēmu analītiķis

Galvaspilsēta un galvenākās zemes
Jauno zemju karte