Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Seminārs “Ilgtspējīgas pašvaldības – iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas”

LPS 25. septembrī organizē starptautisku semināru “Ilgtspējīgas pašvaldības – iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas”, kas šoreiz tiek veltīts ANO ilgtspējīgas attīstības mērķim nr. 11 – ilgtspējīgas pilsētas un kopienas. Seminārs notiks 25. septembrī no plkst. 10:00 Jaunajā Teikā Rīgā, Gustava Zemgala gatvē 74, ēkā TEODORS. Semināram aicinām pieteikties pašvaldību pārstāvjus, īpaši Attīstības nodaļu pārstāvjus, nevalstisko organizāciju pārstāvjus un citus interesentus. Uz ilgtspējīgas pašvaldības jēdzienu seminārā skatīsimies gan no ārzemju lektoru pieredzes, gan no mūsu pašu sasniegtā un praktiski jau paveiktā. Seminārā dalīsimies ar labās prakses piemēriem, mudināsim uz jaunām aktivitātēm un sadarbības iespējām gan starptautiskā, gan vietējā mērogā, lai veidotu ilgtspējīgas pašvaldības.

Semināra darba valodas būs latviešu un angļu valoda. Tiks nodrošināts tulkojums. Dalība seminārā bez maksas. Reģistrācija semināram atvērta līdz 19. septembrim.

Seminārā par izstrādāto ilgtspējīgo pilsētu rīku un kā tas palīdz pašvaldībām attīstīt un monitorēt integrēto attīstības stratēģiju, stāstīs Eiropas Vietējo pašvaldību un reģionu padomes pilsētplānošanas speciālists Pedro Bizarro. Latvijas Teritoriālplānotāju asociācijas Valdes priekšsēdētājs Andis Kublačovs stāstīs par pilsētu un teritoriālo kopienu īpašo lomu ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. Par pašvaldību pieredzi pilsētvidē integrētiem risinājumiem, par iekļaujošu un aktīvu pilsētvidi, par pieredzi ilgtspējīgas attīstības plānošanā stāstīs Jelgavas, Jūrmalas un Rīgas pašvaldību pārstāvji. Par Jauno Teiku un VEFRESH stāstīs antropologs Viesturs Celmiņš, savukārt Flāmu pilsētu un pašvaldību asociācijas pārstāve Karlīna Gorisena prezentēs flāmu pašvaldību pieredzi ar aktivitātēm ilgtspējīgai nākotnei saistībā ar IAM vietējā mērogā. Akmenes pašvaldības (Lietuvā) vicemērs Toms Martinaitis stāstīts par integrētu un ilgtspējīgu apdzīvotu vietu plānošanu. Un vēl citas saistošas tēmas un interesanti lektori seminārā. Darba kārtību skatiet zemāk tekstā.

Vietas, kopienas, pašvaldības ilgtspējība ir tā, cik ļoti cilvēki vēlas dzīvot šajā vietā. Katrai pašvaldībai un cilvēkam ilgtspējība asociējas ar ko citu, jo gan mēs katrs, gan vieta, kurā mēs dzīvojam, ir atšķirīgas. Tomēr katras pašvaldības interesēs ir būt spējīgai attīstīties, lai ir iedzīvotājiem droša, tīra vide, labs transports, mājokļi, zaļās zonas, kultūras mantojums, vide ir draudzīga un ērta gan dzīvošanai, gan darbam. Katras pašvaldības uzdevums ir nenogurstoši gādāt par dzīves kvalitātes uzlabošanu cilvēkiem un tajā pašā laikā domāt par to, ko atstājam nākamajām paaudzēm.

Papildinformācija:

2015. gadā ANO Ģenerālajā asamblejā pieņēma rezolūciju Mūsu pasaules pārveidošana: ilgtspējīgas attīstības programma 2030. gadam jeb “Dienaskārtība 2030”. Tā nosaka 17 ilgtspējīgas attīstības mērķus (IAM) un 169 apakšmērķus. IAM tiek līdzsvaroti trīs virzienos: ekonomika, sociālie aspekti un vide.

11. mērķis, padarīt pilsētas un apdzīvotas vietas iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas un ilgtspējīgas, ir viens no 17 ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem, un tam ir 10 apakšmērķi, piemēram, droši mājokļi par pieņemamu cenu; ilgtspējīga transporta sistēma un satiksmes drošība; ilgtspējīga apdzīvotu vietu plānošana; gaisa kvalitāte; drošu un iekļaujošu zaļo zonu pieejamība u.c. Tie ir tikai daži no 169 apakšmērķiem, kuri sasniedzami, lai līdz 2030. gadam visā pasaulē mazinātos nabadzība un visas pasaules attīstība būtu ilgtspējīga. Pirmajā brīdī izklausās neiespējami, bet soli pa solim jau ejam uz priekšu. Seminārā apskatīsim, parādīsim, kas jau izdarīts, kas vēl darāms tieši 11. mērķa sasniegšanai, jo zīmīgi ir tas, ka ANO 11. IAM tiek dēvēts arī par pašvaldību mērķi. Tas ir arī viens no aktuālākajiem Latvijai.

 

Semināra DARBA KĀRTĪBA
Agenda of the seminar