Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS: pašvaldības varētu uzņemties skolēnu ēdināšanu, ja valsts apņemtos finansēt bērnudārzu pedagogu algas

Vakar, 3. septembrī, notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valdes sēde, kurā pašvaldību vadītāji diskutēja par izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas publiski pausto ieceri no 2020. gada 1. janvāra pārtraukt no valsts budžeta apmaksāt pusdienas 1.–4. klašu skolēniem. LPS Valde vienojās, ka pašvaldības no sava budžeta varētu finansēt 1.–4. klašu skolēnu ēdināšanu, kas 2020. gadā izmaksās vismaz 19,7 milj. euro, ja valsts sākumskolas skolēnu ēdināšanai paredzēto finansējumu novirzītu darba samaksai tiem bērnudārzu pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecuma posmā no 1,5 līdz 4 gadiem.

“Pašvaldības ir gatavas runāt par pusdienu nodrošināšanu sākumskolas, proti, 1.–4. klašu, bērniem, jo no efektīvākas pārvaldības puses tas varētu būtu loģiskāk, bet tikai tādā gadījumā, ja no valsts budžeta par atbilstošu summu tiek finansēta bērnudārzu pedagogu darba samaksa. Lēmumu par brīvpusdienu nodrošināšanu visiem sākumskolas skolēniem savulaik pieņēma valdība, apņemoties nodrošināt tās no valsts budžeta līdzekļiem, tādēļ pašvaldībām nav pieņemami, ka tagad pat nekonsultējoties tiek mēģināts šos izdevumus pārcelt uz pašvaldību budžetiem,“ uzsver LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

G. Kaminskis arī norāda, ka nav pieļaujama jaunu funkciju nodošana pašvaldībām bez finansējuma.

Jautājums par brīvpusdienu nodrošināšanu 1.–4. klašu skolēniem ir ietverts arī LPS un Izglītības un zinātnes ministrijas ikgadējās sarunās, kas notiks rīt, 5. septembrī, Pašvaldību savienībā. Mediju dalība sarunās iespējama sākumā un beigās.

Tāpat šis jautājums tiks iekļauts LPS un Finanšu ministrijas sarunās par 2020. gada budžetu, kas turpināsies septembrī.

Plašāka informācija:

Gints Kaminskis,

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis

Tālrunis: +371 67220439

Mobilais tālrunis: +371 29118742

E-pasts: gints.kaminskis@lps.lv

 

Informāciju sagatavojušas:

Jana Bunkus un Lāsma Ūbele,

Latvijas Pašvaldību savienības padomnieces

Mobilais tālrunis: +371 29170955

E-pasts: lasma.ubele@lps.lv; jana.bunkus@lps.lv

www.lps.lv

 

Twitter: @lps_lv; @BRUXLps

Facebook: @PasvaldibuSavieniba