Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS: nav pieņemama valdības vēlme fiskālo telpu palielināt uz pašvaldību rēķina

Šodien, 6. septembrī, valdības ārkārtas sēdē tiek skatīts informatīvais ziņojums “Par fiskālās telpas pasākumiem un izdevumiem prioritārajiem pasākumiem valsts budžetam 2020. gadam un ietvaram 2020.–2022. gadam”. Atbilstoši tam fiskālās telpas palielināšanai pašvaldību budžeta ieņēmumi tiek samazināti par vairāk nekā 100 miljoniem eiro, tajā pašā laikā uz pašvaldību budžetu iecerēts pārcelt arī brīvpusdienas 1.–4. klašu skolēniem, par kuru nodrošināšanu no valsts budžeta savulaik lēma valdība.

“Apmēram 60 procenti no fiskālo telpu palielinošajiem pasākumiem iegūti uz pašvaldību rēķina. Mums tas nav pieņemams,” norāda Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.

Šodienas Ministru kabineta sēdē paredzēts skatīt virkni jautājumu, kas skar pašvaldību budžetus.

Atbilstoši likumam “Par pašvaldībām” valdībai ar pašvaldībām ir jāsaskaņo visi jautājumi, kas ietekmē to budžetus, tomēr, pretēji likuma “Par pašvaldībām” 86. pantam, tie nav saskaņoti ar pašvaldībām, par tiem pat nav notikušas nekāda veida sarunas vai konsultācijas.

LPS aicina Ministru kabinetu ievērot likumu “Par pašvaldībām” pirms galīgā lēmuma pieņemšanas par jautājumiem, kas skar pašvaldību nākamā gada budžetu.