Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Rīdziniekus nevar sodīt par “Rīgas satiksmes” investīcijām autobusu, trolejbusu un tramvaju parka atjaunošanā

Šodien, 6. septembrī, valdības sēdē bija plānots skatīt informatīvo ziņojumu “Par fiskālās telpas pasākumiem un izdevumiem prioritārajiem pasākumiem valsts budžetam 2020. gadam un ietvaram 2020.–2022. gadam”, atbilstoši kuram fiskālās telpas palielināšanai ir paredzēts no Rīgas pašvaldības budžetam piekrītošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļas ieturēt 38 milj. euro 2020. gadā un 10,1 milj. euro 2021. gadā tikai tādēļ, ka Rīgas pilsētas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” no 2020. gada ir klasificējama vispārējā valdības sektorā.

“Nav pieņemami, ka Rīgas pilsētas pašvaldība, tātad Rīgas iedzīvotāji, tiek sodīti par to, ka pašvaldības uzņēmums atbilstoši savam investīciju plānam 2020. gadā saņems jaunus autobusus, trolejbusus un zemās grīdas tramvajus, par kuru iegādi līgums tika noslēgts vairākus gadus iepriekš. Šobrīd valsts slēdz līgumu par elektrovilcienu iepirkumu, kas tieši tāpat nākamajos gados samazinās fiskālās telpas lielumu. Jājautā, vai arī šajā gadījumā tiks samazināts Satiksmes ministrijas budžets, tāpat kā ir iecerēts samazināt Rīgas budžetu,” norāda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis.

LPS ieskatā Rīgas pilsētas pašvaldībai nevar uzlikt sodu par to, ka valsts līmenī nav izveidota valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību investīciju koordinēšanas kārtība laika grafikā, kas novērstu neplānotu negatīvu ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci.

LPS norāda, ka atbilstoši likumam “Par pašvaldībām” jautājumi, kas skar atsevišķas pašvaldības intereses, pirms jautājuma izskatīšanas Ministru kabinetā ir jāsaskaņo ar konkrēto pašvaldību. Šādos jautājumos attiecīgo pašvaldību pārstāv tās domes priekšsēdētājs vai viņa pilnvarota persona. Pēc LPS rīcībā esošās informācijas, Ministru kabineta protokollēmuma projekts, kas paredz Rīgas pilsētas pašvaldībai iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu par 38 miljoniem euro, nav ticis skaņots ar Rīgas domes priekšsēdētāju vai viņa pilnvarotu personu.

Atbilstoši “Rīgas satiksmes” informācijai, īstenojot sabiedriskā transportlīdzekļu parka atjaunošanas investīcijas plānus par aizņemtajiem un pašu līdzekļiem, 2020. gadā “Rīgas satiksme” plāno saņemt 44 autobusus (papildus vēl 44 autobusus plānots saņemt 2021. gadā), 25 trolejbusus un 13 zemās grīdas tramvajus. Tāpat 2020. gadā “Rīgas satiksme” plāno veikt kapitālieguldījumus sabiedriskā transporta līdzekļu parkos un atbilstoši zemās grīdas tramvaju 2. posma apstiprinātajam ieviešanas plānam arī tramvaju depo, veicot vairāku ēku un būvju rekonstrukciju.

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos