Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Seminārā runāsim par ilgtspējīgām, iekļaujošām, drošām un pielāgoties spējīgām pašvaldībām

Latvijas Pašvaldību savienība 25. septembrī organizē starptautisku semināru “Ilgtspējīgas pašvaldības – iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas”, kas tiek veltīts ANO ilgtspējīgas attīstības mērķim (IAM) nr. 11 – ilgtspējīgas pilsētas un kopienas. Šī nedēļa pasaules mērogā ir pasludināta par ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu nedēļu jeb “Rīkojies ilgtspējīgas attīstības mērķu labā” (Global Goals Week 2019).

Paralēli semināram Jaunpilī norisināsies jauniešu aktivitātes, kurās tiks meklētas atbildes uz jautājumiem par to, kā padarīt pilsētas un apdzīvotas vietas iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas un ilgtspējīgas. Abas aktivitātes pieteiktas arī kā ANO organizētās nedēļas “Rīkojies ilgtspējīgas attīstības mērķu labā” norises, un īsu informāciju par tiem atradīsiet pasākumiem veltītajā lapā: https://www.act4sdgs.org/partner/lalrg.

Seminārā uzklausīsim starptautisko pieredzi par ANO mērķu īstenošanu vietējā līmenī un ilgtspējīgu apdzīvotu vietu plānošanu un pārvaldību, kā arī runāsim par pilsētu un kopienu lomu ANO mērķu sasniegšanā. Tāpat dalīsimies ar Latvijas pašvaldību labo pieredzi vietējo kopienu veidošanā, pašvaldību īstenotajiem inovatīvajiem risinājumiem ar viedu un cilvēcisku pieeju pilsētvidē, kā arī uzklausīsim ministrijas ieteikumus par aprites ekonomiku kā pašvaldību izaicinājumu un iespēju.

 

LPS priekšsēdis Gints Kaminskis: “Cik ilgtspējīgas būs pašvaldības, cik laba būs dzīves kvalitāte, kādi un vai pieejami būs mājokļi, kā tos atjaunosim, kāda būs ceļu un satiksmes drošība, sabiedriskais transports, vides kvalitāte, zaļo teritoriju pieejamība. Kā spēsim pārstrukturizēt savu ekonomiku un pielāgoties klimata pārmaiņām, un cik toleranta un iekļaujoša būs mūsu sabiedrība – tie ir un būs noteicošie faktori, lai cilvēki gribētu un paliktu arī turpmāk Latvijā dzīvot un strādāt.”

Seminārā par izstrādāto ilgtspējīgo pilsētu rīku un to, kā tas palīdz pašvaldībām attīstīt un monitorēt integrēto attīstības stratēģiju, stāstīs Eiropas Vietējo pašvaldību un reģionu padomes pilsētplānošanas speciālists Pedro Bizarro. Latvijas Teritoriālplānotāju asociācijas Valdes priekšsēdētājs Andis Kublačovs stāstīs par pilsētu un teritoriālo kopienu īpašo lomu ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. Par pašvaldību pieredzi pilsētvidē integrētiem risinājumiem, par iekļaujošu un aktīvu pilsētvidi, par pieredzi ilgtspējīgas attīstības plānošanā stāstīs Jelgavas, Jūrmalas un Rīgas pašvaldību pārstāvji. Par Jauno Teiku un VEFRESH Inovāciju kvartālu stāstīs Viesturs Celmiņš, savukārt Flāmu pilsētu un pašvaldību asociācijas pārstāve Karlīna Gorisena prezentēs flāmu pašvaldību pieredzi ar aktivitātēm ilgtspējīgai nākotnei saistībā ar IAM vietējā mērogā. Akmenes pašvaldības (Lietuvā) vicemērs Toms Martinaitis stāstīs par integrētu un ilgtspējīgu apdzīvotu vietu plānošanu.

Seminārs notiks 25. septembrī no plkst. 10:00 Jaunajā Teikā Rīgā, Gustava Zemgala gatvē 74, ēkā TEODORS.

Papildinformācija:

2015. gadā ANO Ģenerālajā asamblejā pieņēma rezolūciju Mūsu pasaules pārveidošana: ilgtspējīgas attīstības programma 2030. gadam jeb “Dienaskārtība 2030”. Tā nosaka 17 ilgtspējīgas attīstības mērķus (IAM) un 169 apakšmērķus. IAM tiek līdzsvaroti trīs virzienos: ekonomika, sociālie aspekti un vide.

11. mērķis, padarīt pilsētas un apdzīvotas vietas iekļaujošas, drošas, pielāgoties spējīgas un ilgtspējīgas, ir viens no 17 ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem, un tam ir 10 apakšmērķi, piemēram, droši mājokļi par pieņemamu cenu; ilgtspējīga transporta sistēma un satiksmes drošība; ilgtspējīga apdzīvotu vietu plānošana; gaisa kvalitāte; drošu un iekļaujošu zaļo zonu pieejamība u.c. Tie ir tikai daži no 169 apakšmērķiem, kuri sasniedzami, lai līdz 2030. gadam visā pasaulē mazinātos nabadzība un visas pasaules attīstība būtu ilgtspējīga. Pirmajā brīdī izklausās neiespējami, bet soli pa solim jau ejam uz priekšu. Seminārā apskatīsim, parādīsim, kas jau izdarīts, kas vēl darāms tieši 11. mērķa sasniegšanai, jo zīmīgi, ka ANO 11. IAM tiek dēvēts arī par pašvaldību mērķi. Tas ir arī viens no aktuālākajiem Latvijai.

Semināru organizē Eiropas Komisijas līdzfinansētajā projektā “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs”.