Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Kaminskis un satiksmes ministrs pārrunā turpmāko sadarbību sabiedriskā transporta un autoceļu jomā

Pirmdien, 27. janvārī, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis, LPS Tautsaimniecības komitejas priekšsēdētājs Aivars Okmanis, padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš un vecākais padomnieks Māris Pūķis tikās ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu un pārrunāja turpmāko sadarbību sabiedriskā transporta, autoceļu sakārtošanas jomā u.c.

Tiekoties G. Kaminskis pauda gandarījumu, ka, neskatoties uz dažkārt atšķirīgiem viedokļiem, sadarbība ar Satiksmes ministriju joprojām ir konstruktīva, abas puses ir gatavas kopīgi rast risinājumus nozarei un pašvaldībām būtiskos jautājumos. Ņemot vērā autoceļu stāvokli Latvijā, pašvaldības ir ieinteresētas finansējuma palielināšanā autoceļiem, tāpēc ir kopīgi jāstrādā šī mērķa sasniegšanai.

Puses vienojās jau tuvākajā laikā kopīgi izskatīt konkursa par sabiedriskā transporta pakalpojumu turpmāko nodrošināšanu reģionālajā autobusu maršrutu tīklā no 2021. līdz 2030. gadam rezultātus, izvērtējot tā finanšu ietekmi uz valsts budžetu.

Tāpat komitejā plānots runāt par jau ilgstoši nepietiekamo bāzes finansējumu pasažieru pārvadājumiem un turpmāk nepieciešamajiem risinājumiem, tai skaitā komercpārvadājumu organizāciju. Puses bija vienisprātis, ka komercpārvadājumi ir organizējami tikai teritorijās, kur ir iespējami dzelzceļa pārvadājumi.

Šī gada aprīlī plānotas LPS un Satiksmes ministrijas ikgadējās sarunas, kurās puses meklēs kopsaucēju budžeta pieprasījumam sabiedriskajam transportam un ilgtspējīgam autoceļu finansējumam 2022. gadā, kā arī vidējam termiņam.

Ministrs apliecināja, ka tiks izstrādāta kārtība, kādā pašvaldībām būtu pārņemami valsts vietējie autoceļi, paredzot arī valsts finansējumu vismaz pieciem gadiem. Klātesošie atbalstīja, ka šāda vietējo ceļu pārņemšana iespējama uz brīvprātības principa, abām pusēm par to vienojoties.

Tika pārrunāta arī iespējamība, ka varētu pārskatīt valsts mērķdotāciju piešķiršanas politiku pašvaldību autoceļu un ielu finansējumam, par ko gan tiktu organizētas atsevišķas plašākas diskusijas ar pašvaldībām.

 

Informāciju sagatavojusi

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Mobilais tālrunis: +371 26519920

Liene.uzule@lps.lv

 

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba