Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Valdes sēdē diskutē par nepieciešamību paplašināt pašvaldību aizņemšanās iespējas

Šī gada 7. aprīlī notika attālinātā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valdes sēde, kurā LPS informēja par darbu ārkārtējās situācijas laikā un galvenajiem uzdevumiem, kas risināmi dažādās jomās, tai skaitā finanšu jautājumiem, sociālā dienesta darbu un sociālo atbalstu iedzīvotājiem, civilās aizsardzības komisiju darbu, datu apmaiņu, attālināto mācību procesu, skolēnu ēdināšanu u.c.

Lai pašvaldības varētu efektīvi iesaistīties Covid-19 radītās krīzes seku mazināšanā un ekonomikas izaugsmes atjaunošanā, mērķtiecīgi rīkojoties pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas, LPS Valde rosina paplašināt pašvaldību aizņemšanās iespējas.

Tāpēc LPS aicina Finanšu ministriju palielināt 2020. gadam pašvaldībām paredzētos aizņēmumu resursus, kā arī paplašināt šim gadam noteiktos aizņēmumu mērķus, paredzot iespēju saņemt aizņēmumus ilgtspējīgu un nozīmīgu infrastruktūras projektu īstenošanai atbilstoši katras pašvaldības attīstības programmas investīciju plānam. Piemēram, izglītības infrastruktūras projektiem, ielu un ceļu infrastruktūras attīstības projektiem, publisko ēku energoefektivitātes paaugstināšanas projektiem, uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešamās infrastruktūras attīstības projektiem u.c.

Pašvaldības ir nozīmīgs valdības partneris ārkārtējās situācijas laikā un arī pēc tās, jo tikai kopīgiem spēkiem būs iespējams atjaunot ekonomisko izaugsmi visā Latvijā. Tāpēc jau tagad jādomā par ekonomikas sildīšanas pasākumiem, kurus ieviest pēc krīzes, jo pašvaldību īstenotie infrastruktūras projekti būs nozīmīgs atbalsts.

Savukārt, lai nodrošinātu pašvaldībām operatīvu un būtisku informāciju, LPS katru nedēļu organizē videokonferences, kurās piedalās ministri, ministriju vadība un atbildīgo dienestu vadība un eksperti. Līdz šim pašvaldības uzrunājusi izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, finanšu ministrs Jānis Reirs, kā arī Iekšlietu, Labklājības, Izglītības un zinātnes, Finanšu ministrijas vadošie ierēdņi. Tāpat videokonferencēs piedalījušies Valsts policijas, Valsts kontroles, Valsts ieņēmuma dienesta, Slimību profilakses un kontroles centra u.c. iestāžu vadošie eksperti. Plānots, ka 15. aprīlī videokonferencē piedalīsies veselības ministre Ilze Viņķele. Pasākumus vada LPS priekšsēdis G. Kaminskis. Visi videoieraksti un jaunākā informācija vienkopus pieejama ŠEIT.

Valdes sēdē norisinājās arī diskusija par būtisku datu operatīvu, strukturētu un sistemātisku apriti ar atbildīgajiem dienestiem un ministrijām, lai pašvaldības varētu pilnvērtīgi un droši sniegt pakalpojumus, kā arī nepieciešamo atbalstu iedzīvotājiem ārkārtējās situācijas laikā. Pašvaldībām ir nepieciešama skaidra sistēma datu saņemšanai, lai nodrošinātu uzraudzību un citas būtiskas pašvaldības funkcijas, tai skaitā nodrošinātu sociālo darbinieku, bāriņtiesu darbinieku u.c. darbu. Šī gada 8. aprīlī notika pašvaldību diskusija ar Datu valsts inspekciju, Slimību profilakses un kontroles centru, Veselības inspekciju, Valsts policiju un Iekšlietu ministriju, lai rastu kopīgu un samērīgu risinājumu. Šo jautājumu jau tuvākajā laikā plānots skatīt Krīzes vadības padomes sēdē.

Izglītības jomā LPS sniedz nozīmīgu atbalstu pašvaldībām, izglītības pārvaldēm, skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm, nodrošinot nepieciešamo informāciju, kā arī aktīvi sadarbojas ar IZM, piedalās Saeimas Izglītības komisijas attālinātajās sēdēs u.tml. LPS arī sniedz priekšlikumus par Eiropas Savienības fondu novirzīšanu Covid-19 krīzes seku mazināšanai skolu aprīkošanai ar informācijas tehnoloģijām, kvalitatīva interneta pieslēguma nodrošināšanai, digitālo prasmju pilnveidei u.c. Aptaujās secināts, ka šobrīd bērnudārzus apmeklē 6–10% bērnu. Savukārt pašvaldības aktīvi nodrošina trūcīgu, maznodrošinātu un daudzbērnu ģimeņu bērnu skolas vecumā ēdināšanu. Valsts nodrošina dotāciju ēdināšanas pakalpojumu līdzfinansēšanai pašvaldībām. Plašāk par izglītības jomu ŠEIT.

Visbeidzot, LPS Valde ir sagatavojusi Domes lēmumu par LPS sapulces un 31. kongresa atcelšanu, kā arī Domes pilnvaru nodošanu Valdei uz ārkārtējās situācijas laiku un vienu mēnesi pēc tam. Lēmumi tiks pieņemti attālinātajā Domes sēdē šī gada 22. aprīlī.

Šobrīd ir sagatavots apkopojums par pašvaldību pieredzi un praksi ārkārtējās situācijas laikā, kas atspoguļo arī dažādus radošus un unikālus risinājumus. Apkopojums pieejams ŠEIT.

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Mobilais tālrunis: +371 26519920

Liene.uzule@lps.lv

Prezentācija: I.Dundure "Izglītība valsts ārkārtējā situācijā"
Prezentācija: L.Ūbele par aktuālo finanšu jomā
Prezentācija: A.Salmiņš "TRĪS NEDĒĻAS CORON ĒNĀ"