Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Skolēnu ēdināšana ārkārtējās situācijas laikā

Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas valstī daudzas pašvaldības nolēma turpināt nodrošināt skolēniem brīvpusdienas arī attālināto mācību laikā.

 Latvijas Pašvaldību savienība ir apkopojusi informāciju par skolēnu ēdināšanu ārkārtējās situācijas laikā.

Apkopota informācija par 118 pašvaldībām.

Kopumā skolēnu ēdināšanu (brīvpusdienas) nodrošina 115 pašvaldības.

Ēdināšanas veidi

Pašvaldības skolēnu ēdināšanu (brīvpusdienas) nodrošina atšķirīgos veidos – pārtikas pakas un piegāde mājās vai tuvāk dzīvesvietai, taloni/kuponi vecākiem, karte vecākiem, naudas pārskaitīšana uz vecāka kontu, dāvanu karte, siltu pusdienu piegāde mājās vai izsniegšana uz vietas skolā, zupas virtuves pieejamība, pabalsts ēdināšanai.

Atsevišķas pašvaldības izmanto vairākus skolēnu un bērnudārznieku ēdināšanas veidus, kombinējot pārtikas paku un pabalstu, u.c. Ir pašvaldības, kuras ēdina visus skolēnus, nevis tikai trūcīgos un maznodrošinātos vai daudzbērnu ģimeņu bērnus.

Pārtikas pakas kā skolēnu ēdināšanu nodrošina 69 pašvaldības no aptaujātajām.

Siltu pusdienu piegādi mājās norādījušas 26 pašvaldības.

13 pašvaldības norādījušas, ka ēdināšanu nodrošina ar talonu un kuponu palīdzību.

Kā atbalsta veidu dāvanu kartes norādījušas 2 pašvaldības.

Aptaujā redzams, ka 7 pašvaldības nodrošina naudas izmaksu vecākam pabalsta veidā (pārskaita uz kontu).

Kartes kā norēķina veidu veikalos pārtikas iegādei nodrošina 3 pašvaldības.

 

AIZKRAUKLES novads: pirmo mēnesi izmaksājam naudu uz vecāku kontiem. Pēc tam taloni vai veikalu kartes.

ALŪKSNES novads: pārtikas pakas ne tikai maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm, bet katram Alūksnes novada skolēnam, kurš pašlaik mācās attālināti.

APES novads: nodrošinām pusdienu izsniegšanu ģimenei tuvākās izglītības iestādes teritorijā, ievērojot fizisko distancēšanos un visus ārkārtas situācijai noteiktos ierobežojumus.

BURTNIEKU novads: pārtikas pakas, vēlāk – taloni.

CĒSU novads: pārtikas komplekti 1.–9. klašu audzēkņiem reizi divās nedēļās, pārtikas kartes PII audzēkņiem.

DAGDAS novads: tiek nodrošinātas pakas visiem skolēniem no 1. līdz 9. klasei.

ENGURES novads: pārtikas pakas un naudas pabalsts.

GROBIŅAS novads: piedāvājam trīs veidu risinājumus – bezmaksas pusdienas ik dienas, bezmaksas pārtikas paka reizi mēnesī. Tiem, kas neietilpst grupās, kurām pienākas bezmaksas palīdzība, piedāvājam par samaksu (1,60 eiro porcija) piegādāt pusdienas.

GULBENES novads: pēc vienošanās starp sociālo darbinieku un ģimeni (individuāla pieeja).

JAUNJELGAVAS novads: tiek piešķirts krīzes pabalsts 30 EUR daudzbērnu un maznodrošinātām ģimenēm.

JĒKABPILS: naudas izmaksa – kuponi, pārtikas pakas.

KOCĒNU novads: pārtikas paka 13 EUR vērtībā uz nedēļu vienam audzēknim. Pārtikas paka pienākas gan PII audzēkņu, gan pamatskolu audzēkņu no 1. līdz 9. klasei ģimenēm, kurās krīzes dēļ pasliktinājušies apstākļi.

KRUSTPILS novads: taloni.

ĶEKAVAS novads: pārtikas pakas. Ja būs valdības vai IZM atļauja, tad izmaksāsim arī naudu uz vecāku kontiem brīvpusdienu nodrošināšanai.

LIEPĀJA: dāvanu kartes veikalos.

LIMBAŽU novads: pirmsskolas vecuma bērniem brīvpusdienas nodrošinātas talonu veidā, pārējām vecuma grupām sagādātas pārtikas pakas.

LUDZAS novads: no 1. aprīļa līdz 31. maijam reizi mēnesī nodrošina pārtikas pakas, kuras vērtība ir 30 EUR, izsniegšanu trūcīgai, maznodrošinātai un daudzbērnu ģimenei. Pārtikas paku izsniedz katram bērnam ģimenē. Reizi mēnesī izmaksā kompensāciju pārtikas iegādei par katru bērnu 1,50 eiro apmērā dienā.

MADONAS novads: pārtikas pakas veidā vai ar finansiālu pabalstu (naudas pārskaitījums uz bankas kontu). Atbalsta kopējā summa, ko saņems 1.–4. un 5.–12. klašu skolēni, ir 20 eiro mēnesī, savukārt pirmsskolā (ja ārkārtas situācijas laikā to neapmeklē) atbalsta kopējā summa ir 15 eiro mēnesī. Pārtikas pakas nodrošina arī tajā gadījumā, ja izglītojamais ir deklarēts Madonas novadā, bet mācās cita novada vai pilsētas izglītības iestādē. Tas pats attiecas uz gadījumu, ja izglītojamais mācās Madonas novada pašvaldības izglītības iestādē, bet ir deklarēts citā administratīvajā teritorijā un apliecina, ka nesaņem šāda veida atbalstu citā pašvaldībā. Tādējādi pašvaldības atbalstu saņem krietni vien plašāka mērķa grupa par IZM noteikto – maznodrošinātie, trūcīgie un daudzbērnu ģimenes.

PĀVILOSTAS novads: taloni.

RĒZEKNE: taloni.

RĪGA: SIA “MAXIMA Latvija” veikala norēķinu kartes tikai pārtikas produktu iegādei.

ROJAS novads: taloni.

RUCAVAS novads: naudas izmaksa (pašvaldības nauda).

SALAS novads: ģimeņu saraksti iesniegti novadu veikalos, ģimene izvēlas vienu no tiem, lai iegādātos pārtikas produktus, ievērojot pabalsta summas apmēru.

SKRUNDAS novads: pārtikas pakas un kuponi pārtikas iegādei.

STRENČU novads: taloni.

TĒRVETES novads: nauda pārtikas produktu iegādei 23.03.–14.04. – 12 eiro katram bērnam. Šādu summu saņēmuši visi Tērvetes novada izglītības iestāžu audzēkņi no 5 gadu vecuma līdz 12. klasei, kā arī novadā deklarētie un faktiski dzīvojošie 1.–9. klašu skolēni un 10.–12. klašu skolēni no daudzbērnu ģimenēm, kuri mācās citu novadu skolās.

VENTSPILS: pusdienas ar piegādi mājās, kā arī iespēja saņemt zupas virtuves pakalpojumu un pārtikas un saimniecības preču pakas Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām programmā.

VIESĪTES novads: ēdināšanas izmaksas tiek ieskaitītas vienam no vecākiem kontā.

SALDUS novads: attālināto mācību laikā katram novada skolēnam izmaksā vienreizēju pabalstu 15 eiro apmērā, maznodrošinātajām ģimenēm nogādā pusdienu porcijas.

SMILTENES NOVADS: ēdina visus skolēnus.

 

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Tālrunis: +371 67226536

Mobilais tālrunis: +371 26519920

liene.uzule@gmail.com

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBRux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba