Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Jāturpina kopīga un efektīva diskusija par plānotajām izmaiņām reģionālo slimnīcu tīklā

Ņemot vērā veselības nozares rosināto reģionālo slimnīcu līmeņu pārskatīšanu, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris un Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs tikās klātienē un pārrunāja iespējamos kopīgas rīcības virzienus.

Izvērtējot pieejamo informāciju, puses ir vienisprātis, ka nepieciešama skaidrība un argumentēts Veselības ministrijas (VM) pamatojums plānotajām izmaiņām slimnīcu tīklā, kā arī rīcības plāns, ja reģionos nebūs pieejami konkrēti veselības aprūpes pakalpojumi un speciālisti. LPS, LVSADA un LSB uzsver nepieciešamību turpināt kopīgu diskusiju un rast atbilstošāko risinājumu.

LPS un VM ikgadējās sarunās šāgada maijā ministrija informēja par reģionālajās slimnīcās veiktajām pārbaudēm un plānotajām izmaiņām tieši pašvaldību otrā un trešā līmeņa slimnīcām. Savukārt 2. jūnijā valdībā tika skatīts informatīvais ziņojums “Izvērtējums par stacionāro ārstniecības iestāžu atbilstību definētajiem līmeņiem”, kurā norādīts, ka VM plāno diskutēt ar noteiktām slimnīcām un iesaistītajām pašvaldībām par izmaiņām slimnīcu darbībā un līdz 2020. gada 1. oktobrim pieņemt lēmumu par slimnīcu līmeņu maiņu.

Tomēr vairāki aspekti informatīvajā ziņojumā joprojām nav skaidri, piemēram, kā tiks risināta pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem, vai tā vēl vairāk netiks samazināta, kā iespējamās izmaiņas ietekmēs ārstu un medicīnas māsu turpmāko darbu un atalgojumu. Līdz ar to nepieciešama daudz plašāka informācija.

Tiekoties LPS, LVSADA un LSB uzvēra, ka ir svarīgi darīt visu iespējamo, lai iedzīvotājiem nodrošinātu kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību vistuvāk dzīvesvietai un vienlaikus sekmētu medicīnas speciālistu nodrošināšanu un piesaisti reģionos. Samazinot speciālistu skaitu un pakalpojumu pieejamību, var prognozēt, ka notiks iedzīvotāju aizplūšana un lauku reģionu iztukšošanās.

Tāpēc īpaši būtisks jautājums ir veselības aprūpes speciālistu pārvietošanās reģionos. Būtu skaidri jāsaprot, kāds ir VM piedāvātais risinājums ārstu migrācijas izraisīto risku novēršanā, ņemot vērā speciālistu trūkumu valstī. Ja ārstu uz vietas slimnīcā nav un speciālistu pārvietošanās no pamata darbavietas uz citām slimnīcām netiks pieļauta, tad būs apdraudēta reģionālo slimnīcu darbības nodrošināšana.

Līdz ar to jāturpina kopīgas detalizētas diskusijas ar pašvaldībām, slimnīcām, arodbiedrību un ministriju gan par slimnīcu pārbaudēs gūtajiem secinājumiem, gan turpmāku skaidru rīcību slimnīcu līmeņu pārskatīšanā.

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Mobilais tālrunis: +371 26519920

Liene.uzule@lps.lv

 

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBrux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba