Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS aicina apzināt 1991. gada barikāžu dalībniekus

8. septembrī Latvijas Pašvaldību savienības Valdes sēdē piedalījās 1991. gada barikāžu muzeja biedrības pārstāvji Renārs Zaļais un Romualds Ražuks, kuri informēja par 1991. gada barikāžu dalībnieka statusa piešķiršanas kārtību un apliecību izsniegšanu, atvieglojumiem barikāžu dalībniekiem un 1991. gada barikāžu 30. gadadienas atceres pasākumiem.

1991. gada barikādēs Latvijā piedalījās ap 35 tūkstošiem cilvēku, no kuriem daudzi diemžēl jau aizgājuši aizsaulē. Barikāžu dalībnieka apliecības līdz šim izsniegtas 5855 dalībniekiem 109 novados un astoņās pilsētās, tāpēc R. Zaļais un R. Ražuks uzrunāja LPS Valdi ar mudinājumu pašvaldībām apzināt savus līdzpilsoņus un uzaicināt biedrības pārstāvjus pasniegt viņiem statusa apliecības. Jāpiebilst, ka visu reģistrēto barikāžu dalībnieku saraksts pieejams tikai 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrībā. Lai uzzinātu informāciju, jāzvana biedrības administrācijai pa tālruni 67213525.

Ar 2017. gada 22. jūnijā Saeimā pieņemto likumu “Par 1991. gada barikāžu dalībnieka statusu” 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrībai ir uzdots izsniegt barikāžu dalībnieka statusu apliecinošu apliecību un noteikts, ka pašvaldība atbilstoši likumos paredzētajai kompetencei un savam budžetam ir tiesīga saistošajos noteikumos paredzēt 1991. gada barikāžu dalībnieku statusu ieguvušajām personām sociālās garantijas, piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, kā arī atvieglojumus pašvaldību nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā. Biedrības rīcībā ir informācija par 47 pašvaldībām, un 16 no tām savos saistošajos noteikumos paredzējušas pabalstus vai atvieglojumus savas teritorijas barikāžu dalībniekiem. Tā, piemēram, Mārupes novada pašvaldība piešķir 90% nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaidi, Krāslavas novada pašvaldība – 70%, Aglonas, Baldones, Burtnieku, Gulbenes, Krimuldas, Ķekavas, Mērsraga un Valkas novada pašvaldība – 50%, Kandavas un Stopiņu novada pašvaldība – 25% NĪN atlaidi. Rēzeknes novadā barikāžu dalībnieki var izmantot bezmaksas transportu, Limbažu novadā tiek piešķirta 20% atlaide peldbaseina apmeklējumam, savukārt Inčukalna novada pašvaldība reizi gadā barikāžu dalībniekiem piešķir naudas pabalstu 60 eiro un Dagdas novada pašvaldība – 30 eiro apmērā.

Nākamgad Latvijā atzīmēs barikāžu 30. gadadienu, un, gatavojoties šim notikumam, Ministru kabinets ar 2020. gada 15. jūlija rīkojumu nr. 388 apstiprinājis 1991. gada barikāžu 30 gadu atceres pasākumu plānu. Rīkojuma pielikumā minēti konkrēti pasākumi un tiem paredzētais finansējums. Lielākie no tiem būs 2021. gada 20. janvārī ar piemiņas ugunskuru Doma laukumā un pie Saeimas nama, ekumenisko dievkalpojumu un koncertu Rīgas Domā, piemiņas brīžiem arī citās vietās Rīgā un Latvijā. Barikāžu laikam par godu rīkos konferenci “Barikāžu trīsdesmitgadei veltīta muzeju zinātniski pētnieciskā konference” un taps fotoizstāde “Barikādēm 30”, ko izvietos NATO galvenajā mītnē Briselē. Jau šoruden paredzēts izdot informatīvu izdevumu “Barikādēm – 30”, kurā skaidros barikāžu vēsturisko nozīmi Atmodas laikā Latvijā un to plašāku nozīmi Austrumeiropas demokratizācijas procesos.

Pasākumu plānā iekļautas vēl citas aktivitātes, taču ikviena pašvaldība var padomāt arī par saviem pasākumiem, lai tālaika aculieciniekiem atsauktu atmiņā, bet jaunākajai paaudzei uzsvērtu tās vērtības, par kurām latviešu tauta pirms 30 gadiem izgāja uz barikādēm.

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore