Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS Valdes sēde

7. oktobrī notika kārtējā LPS Valdes sēde, kurā izskatīja Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2021. gada vienošanās un domstarpību protokola projektu.

Šobrīd attiecībā uz 2021. gadu ir panākta vienošanās tādos jautājumos kā pašvaldību aizņemšanās iespējas, pašvaldību finanšu izlīdzināšana, garantētā minimālā ienākuma un trūcīgas personas ienākuma līmeņa celšana, valstī vienotas dzīvokļa pabalsta aprēķināšanas metodikas ieviešanas termiņš, atbalsts denacionalizēto namu īrniekiem, profesionālās izglītības programmu finansēšana u. c.

Domes sēdē 7. oktobrī plānots turpināt diskusiju par Finanšu ministrijas piedāvātajām izmaiņām nodokļu sistēmā, kuras mainītu iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporciju 75% apmērā pašvaldībām un 25% valstij, kas 2021. gadā negatīvi ietekmēs pašvaldību budžetu. Pašvaldības nepiekrīt valdības piedāvājumam šādai pārdalei un aicina rast risinājumu, kā pašvaldībām kompensēt nozīmīgo samazinājumu jau no nākamā gada. Tāpat aktuāls ir jautājums par azartspēļu un dabas resursu nodokļa ieņēmumu sadales proporcijas starp valsti un pašvaldībām atjaunošanu tādā formā, kāda tā bija līdz 2020. gadam.

Kompromiss nav rasts arī jautājumos par vietējo autoceļu remontdarbu finansēšanu, pirmsskolas pedagogu algu finansēšanu no valsts budžeta, dzīvojamā fonda attīstīšanu, īpašas valsts programmas izveidi nomales efekta ietekmes samazināšanai novados pēc administratīvi teritoriālās reformas u. c.

Ar pilnu MK un LPS vienošanās un domstarpību protokola tekstu varēs iepazīties pēc tā parakstīšanas jau tuvākajā laikā. Protokola parakstīšana notiek pēc tā apstiprināšanas LPS Domē un Ministru kabinetā.

LPS Valde piedāvās Domei izskatīt arī jautājumu par LPS Sapulces un 31. kongresa sasaukšanu.

Liene Užule,

LPS Komunikācijas nodaļas vadītāja,

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos