Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Noslēdzošais seminārs “Saimniekosim gudri pašvaldību mežos un parkos!”

13. novembrī LPS aicināja uz piekto – noslēdzošo – semināru pašvaldību speciālistiem “Saimniekosim gudri pašvaldību mežos un parkos!”. Sakarā ar valstī noteikto ārkārtējo situāciju seminārs nenotika Siguldā, kā bija plānots, bet attālināti, tiešraidē no LPS mītnes.

Semināra videoieraksts pieejams LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides, videoarhīvs – Videoarhīvs” vai atverot šo saiti.

Semināra ievadā SIA “Rīgas meži” mežzinis Uldis Gaiss iepazīstināja ar Rīgas mežu apsaimniekošanu, ar lepnumu uzsverot, ka Rīgas pilsētai pieder meža īpašumi kopš 1225. gada un Rīga ir lielākā mežu īpašniece Eiropas galvaspilsētu vidū. SIA “Rīgas meži” apsaimnieko arī 116 dārzus, parkus, skvērus un alejas un nodarbojas ar stādāmā materiāla audzēšanu kokaudzētavā “Norupe”, mežizstrādi un koksnes pārstrādi, kā arī ar kultūras un atpūtas parka “Mežaparks”, dabas parku, rekreācijas objektu un kultūrvēsturisku pieminekļu uzturēšanu. Galvenās problēmas, ar ko sastopas uzņēmums, atradīsit U. Gaisa prezentācijā, taču tās atsver daudzie ieguvumi no pilsētas meža resursiem.

Siguldas novada domes referents, ainavu arhitekts un SIA “Landshape” vadītājs Ģirts Runis savu uzstāšanos bija sadalījis divās daļās. Vispirms viņš raksturoja koku un mežu pilsētā, sīkāk pakavējoties pie apstādījumu struktūras, veidošanas, aizsardzības un zaļumvietu veidošanas, bet otrajā daļā pastāstīja par ieceri Siguldā izveidot Gaujas senielejas promenādi.

Interesanta un noderīga bija arī ainavu arhitektes Ilvas Erkmanes lekcija par zaļajiem risinājumiem blīvās apbūves teritorijās.

Šis un iepriekšējie četri semināri ciklā “Saimniekosim gudri pašvaldību mežos un parkos!” tika organizēti Meža attīstības fonda projektā, kurā kopā ar AS “Latvijas valsts meži” un piecām pašvaldībām katras pašvaldības teritorijā tika iestādīti arī jauni krūmi vai koki. Pirmais seminārs notika Pāvilostas novadā 25. septembrī (Saraiķu Bišu dzeņa labirints, pašvaldību meža apsaimniekošana, jauno parku veidošana un augu izvēle tajos, meža ugunsapsardzība, pašvaldība – jaunu objektu veidotāja tūrisma galamērķim un mazā biznesa attīstībai). Otrais seminārs notika 29. septembrī Jelgavas novada Staļģenē (parku un apstādījumu kopšana un dendroloģisko stādījumu nozīme ainavā; pašvaldību meža apsaimniekošanas modeļi, koku bojājumi un pretlīdzekļi; medības un cīņa ar bebriem mežā un apdzīvotās vietās “Silavas” zinātnieku skatījumā). Trešais seminārs notika 9. oktobrī Rēzeknes novada Ozolaines pagastā (Laizānu parks, pašvaldību meža apsaimniekošana, senie muižu dārzi un mūsdienu tendences). Ceturtais seminārs 29. oktobrī norisinājās Mazsalacas novadā (Skaņākalna parks, pašvaldību meža apsaimniekošana, aizsargjoslas mežā un dabas vērtības senajos parkos).

Visu semināru videoieraksti publicēti LPS YouTube vietnē šeit, atskaņošanas sarakstā “2020. gada semināru cikls “Saimniekosim gudri pašvaldību mežos un parkos!””.

Sniedze Sproģe un Sandra Bērziņa,

LPS padomnieces

Rīgas mežu apsaimniekošana
Koks pilsētā, mežs pilsētā, Gaujas senielejas promenāde Siguldā