Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

2020. un 2021. gada akcenti LPS darbā

GINTS KAMINSKIS,

LPS priekšsēdis

 

Sveicu jūs jaunajā gadā un novēlu to veiksmīgu, panākumiem un sekmīgiem darbiem bagātu!

Aizvadītais 2020. gads kā krīzes gads paliks vēsturiskā atmiņā ar neskaitāmiem jauniem izaicinājumiem un vēl līdz šim nepieredzētiem notikumiem, bet vienlaikus – arī ar jaunām zināšanām un nozīmīgām pārmaiņām, kas mainīja dzīves un darba ikdienu.

Lai arī cik sarežģīts bija aizvadītais gads, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) spēja strauji un elastīgi pielāgoties jaunajiem nosacījumiem un aktīvi strādāt, izmantojot arī dažādus inovatīvus risinājumus, digitālās iespējas un mūsdienu prasībām atbilstošu saziņu. Šogad turpinām aktīvi strādāt, īstenot plānotos mērķus un uzdevumus, jo esam nozīmīgs, atbildīgs, uzticams, cienījams un ietekmīgs partneris visās jomās – izglītībā, veselībā, sociālajā palīdzībā, transportā, aizsardzībā, informācijas tehnoloģijās, kultūrā, mežsaimniecībā, lauksaimniecībā, uzņēmējdarbībā, enerģētikā u. c.

LPS ir sagatavojusi koncentrētu būtiskāko 2020. gadā paveikto darbu un sasniegumu apkopojumu, kā arī galveno šāgada uzdevumu apskatu. Atskatoties uz aizvadīto gadu un iesākot 2021. gadu, vēlos akcentēt galvenos notikumus pērn un izaicinājumus nākotnē.

2020. gads ir aizvadīts Covid-19 izraisītās krīzes zīmē, kas ne tikai parādīja ikviena spēju strādāt un operatīvi pieņemt lēmumus lielas spriedzes un nenoteiktības apstākļos, bet arī atklāja jau sen risināmus jautājumus dažādās nozarēs. Krīzes laikā vēl vairāk jāpastiprina valdības sadarbība dažādos jautājumos ar pašvaldībām, veicinot izpratni un atklājot valdībai, cik nozīmīga ir tieši pašvaldību loma un nozīme krīzes pārvarēšanā. Arī starptautiskā pieredze parādījusi, cik svarīgi ir atbalstīt vietējās pašvaldības, lai nodrošinātu sociālo mieru un lēmumu īstenošanu. Turklāt dažādos starptautiskos pasākumos atzinīgi novērtēta arī LPS sniegtā pieredze par pašvaldību darbu Latvijā krīzes pārvarēšanā.

Pašvaldības šajā sarežģītajā laikā strādāja ļoti aktīvi un profesionāli dažādās jomās, sniedzot sociālo palīdzību iedzīvotājiem, nodrošinot reģionālo slimnīcu sekmīgu darbu, atbalstot uzņēmējdarbību, risinot izglītības un skolu jautājumu, nodrošinot nepārtrauktu policijas darbu, operatīvi risinot sarežģītas situācijas straujas vīrusa izplatības un uzliesmojumu ierobežošanai, sniedzot arī savlaicīgu un uzticamu informāciju iedzīvotājiem u. c. Arī šogad strādājam krīzes apstākļos un turpinām būt nozīmīgs valdības un iesaistīto institūciju sadarbības partneris. Joprojām saskaramies ar izaicinājumiem, tomēr šajā gadā Latvijā jau ir un būs pieejamas vakcīnas, tāpēc svarīga loma būs pašvaldību iesaistei uzticamas informācijas sniegšanā un turpmākā darba organizēšanā.

Atceroties Žurkas gadu, jāpiemin administratīvi teritoriālās reformas process, kurā LPS visu gadu bija iesaistīta, turpinot diskusijas, sarunas un darbu. Līdz 2021. gada pašvaldību vēlēšanām palikuši tikai daži mēneši, tāpēc īpaši svarīgi ir strādāt pie nepieciešamo Ministru kabineta noteikumu, likumu un citu dokumentu kvalitatīvas sagatavošanas. Reformas īstenošana pēc būtības nebūs vienkārša, tāpēc jādara viss iespējamais, lai šis process būtu profesionāls, kvalitatīvs un vēl vairāk neapgrūtinātu tā īstenošanu.

Tāpat pērn sarežģīta bija valsts budžeta sagatavošana, kurā LPS aktīvi un skaļi pauda pašvaldību viedokli, piedalījās diskusijās un aktīvi sniedza savus priekšlikumus, argumentus un informāciju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijas maiņu par labu valstij, atklājot arī šāda lēmuma iespējamās sekas. Laikā, kamēr Saeima izskatīja valsts budžetu un nesadzirdēja pašvaldības, LPS turpināja strādāt kopā ar Finanšu ministriju (FM), kā rezultātā pirmajam pusgadam tika piešķirta papildu dotācija piecu miljonu eiro apmērā tām pašvaldībām, kurām budžeta samazinājums būtu bijis lielāks par 4%. Turpinām diskusijas un kopīgu darbu ar FM par iespējamiem papildu līdzekļiem un finansējuma avotiem pašvaldību budžetā arī otrajam pusgadam.

Runājot par līdzekļiem, jāuzsver, ka šogad nozīmīgs būs LPS darbs pie Eiropas Atjaunošanas fonda līdzekļu saņemšanas nosacījumiem. Ir skaidrs, ka šiem ieguldījumiem jānonāk vienlīdz visos reģionos, visā Latvijas attīstībā kopumā. Ieguldot katrā reģionā atbilstoši vajadzībām, tiks panākta efektīvāka ekonomikas atveseļošanās un līdzsvarota izaugsme pēc krīzes.

Visbeidzot, vēlos uzsvērt, ka krīzes laiks ievērojami mainījis arī mūsu darba ikdienu. Esam spējuši ļoti operatīvi pielāgoties jaunajiem nosacījumiem un, strādājot attālināti, izmantojam digitālās komunikācijas platformu sniegtās iespējas, piedalāmies darba sanāksmēs un diskusijās. Tāpēc mums ļoti svarīgi ir saņemt informāciju un viedokļus dažādos jautājumos no pašvaldību priekšsēdētājiem, izpilddirektoriem un speciālistiem, lai varam tos savlaicīgi apkopot, noformulēt un aizstāvēt. LPS ir klāt ikvienā valdības sēdē, Krīzes padomes sēdē, Covid-19 krīzes koordinācijas darba grupas sanāksmēs, Saeimas sēdēs, ministriju un valsts iestāžu sēdēs, diskusijās, pasākumos u. c. Attālinātā darba sniegtās iespējas ļāvušas aktīvi iesaistīt pašvaldību vadību un pārstāvjus dažādās nozīmīgās sanāksmēs, sarunās un pasākumos. Darba ritms kļuvis vēl spraigāks un operatīvāks, risinot pašvaldībām būtiskus jautājumus. Arī šogad sadarbosimies un izmantosim dažādus digitālos risinājumus, lai kopīgi strādātu un sasniegtu mērķus.

Tāpat 2020. gads vēl būtiskāk parādīja komunikācijas un informācijas aprites svarīgumu, vajadzību pēc uzticamas, atbildīgas un saprotamas informācijas. LPS ir kļuvusi par novērtētu un būtisku informācijas sniedzēju. Pērn rīkots rekordliels videokonferenču skaits, kurās piedalījās augstas amatpersonas, eksperti, speciālisti, pašvaldību pārstāvji un citi. LPS sniegtās komunikācijas iespējas ir novērtējuši un izmantojuši visi ministri un arī atbildīgo dienestu vadītāji. Arī LPS piedalās dažādās videokonferencēs un pasākumos, sniedzot vajadzīgo informāciju, daloties pieredzē un labajā praksē, un arī turpmāk nodrošināsim operatīvu, kvalitatīvu, uzticamu un pašvaldībām būtisku informācijas sniegšanu dažādās formās. Šādu nepieciešamību apliecina arī rekordlielais videokonferenču un dažādu diskusiju skatītāju skaits.

Vēlos visiem pateikties par sekmīgo sadarbību un novēlu arī Metāla Vērša gadā rezultatīvi strādāt kopā un sekmīgi sadarboties svarīgu mērķu sasniegšanā! LPS vienmēr būs spēcīgs, cienījams un ietekmīgs sadarbības partneris valstiski nozīmīgu lēmumu pieņemšanā un īstenošanā, ja būsim patiesi vienoti, aktīvi un sadzirdami.

Gada notikumu un paveikto darbu apskats pieejams ŠEIT!