Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

Barikādēm – 30

Šajās dienās Latvijā tiek atzīmēta barikāžu 30. gadadiena, un piemiņas un atceres pasākumi, kaut attālināti, notiek daudzviet.

Kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji bija gatavi aizstāvēt valsts brīvību pret militārām akcijām un neatkarības pretiniekiem, pagājuši trīs gadu desmiti, un šajā laikā izaugusi vesela paaudze, kura tālaika notikumus nepieredzēja un par tiem zina tikai no vēstures grāmatām, interneta resursiem un aculiecinieku atmiņām.

Neminēšu vēstures faktus, vienīgi uzsvēršu, ka barikāžu laikā nenovērtējama bija pašvaldību loma. Vietējās pašvaldības organizēja transportu un cilvēkus, kas devās sargāt Augstāko Padomi, Ministru Padomi, Radio namu Doma laukumā, Radio un televīzijas centru Zaķusalā, Telefona un telegrāfa centrāli Dzirnavu ielā un citus stratēģiski svarīgus objektus gan Rīgā, gan Ulbrokā, Siguldā, Liepājā, Kuldīgā un citur.

Tāpēc Barikāžu aizstāvju atceres dienā 20. janvārī gribu pateikt lielu paldies visiem tiem cilvēkiem, ar kuriem kopā pirms 30 gadiem pie ugunskuriem sargājām mūsu valsts dzimstošo brīvību, un jo īpaši pieminēsim tos, kuru vairs nav mūsu vidū.

Iedegsim šajā dienā uguni savās mājās un atcerēsimies par tām vērtībām, domām un sapņiem, ar kādiem Latvijas cilvēki devās uz barikādēm! Padomāsim, ko šajos 30 gados esam pazaudējuši un kur to varam atkal meklēt un atrast! Un stāstīsim par šiem notikumiem saviem bērniem un mazbērniem, lai vēl pēc 30 un 30 gadiem viņi tālāk nodotu šos stāstus savām atvasēm un tie nekad neizdzistu no ļaužu atmiņām!

Gints Kaminskis,

LPS priekšsēdis