Lai varētu jums piedāvāt labāku saturu, lapā tiek izmantotas sīkdatnes. Apmeklējot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai.
Sapratu
Iepriekšējais
Nākamais

LPS panāk atbalstu valdībā par pašvaldības tiesībām teritorijas plānojumā noteikt aizliegumu azartspēlēm

18. martā, valdībai izskatot pamatnostādņu projektu “Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādnes 2021.–2027. gadam”, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) pauda konceptuālu iebildumu pret projektā paredzēto, ka par azartspēļu organizēšanu lemj tikai centralizēti valsts līmenī. Šobrīd par atļauju organizēt azartspēles konkrētās vietās un telpās lemj tā pašvaldība, kuras teritorijā azartspēles plānots organizēt, bet turpmāk šādas atļaujas izsniegšana būtu tikai Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas kompetencē. LPS ieskatā izslēgt pašvaldības no lemšanas par atļaujām rīkot azartspēles konkrētās vietās ir nepieļaujami, tieši pretēji – pašvaldības tiesības azartspēļu regulēšanā ir jāpalielina. LPS izteica prasību pamatnostādņu projektā paredzēt pilnvarojumu pašvaldībām ar teritorijas plānojumu noteikt aizliegumus azartspēļu organizēšanai attiecīgajā teritorijā.

Teritorijas plānojuma izstrādē pašvaldībām ir jāvērtē dažādas intereses un jāpanāk risinājums, kas ievērotu pēc iespējas plašākas sabiedrības intereses. Līdz ar to visām ieinteresētajām pusēm – gan azartspēļu biznesa pārstāvjiem, gan attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotājiem – būtu iespēja paust viedokli par iespējamo azartspēļu organizēšanas vietu atrašanos. Vienlaikus process ir atklāts, līdz ar to tiktu ievērots interešu saskaņotības princips un vienlīdzīgu iespēju princips. Šāds risinājums atšķirībā no pamatnostādņu projektā paredzētā, kad par atļauju organizēt azartspēles jebkuras pašvaldības teritorijā lemtu Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija Rīgā bez konsultēšanās ar konkrēto pašvaldību, būtu iedzīvotājiem un sabiedrībai kopumā saprotamāks un paredzamāks.

LPS ieskatā pamatnostādņu projektā paredzētais risinājums ir vērsts uz sabiedrības interešu aizsardzības mazināšanu un atkarības veidošanās risku palielināšanu, kas nav atbalstāmi.

18. martā Ministru kabinets nolēma atlikt “Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam” izskatīšanu un uzdeva Finanšu ministrijai dokumentā precizēt pašvaldību tiesības azartspēļu licences izsniegšanā.

Lāsma Ūbele,

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos